Csekonics-saláta a grófok emlékére
Elkészítendő hétvégén, amikor nincs kedvünk zsíros konyharuhákkal, foltos trikókkal és fölös kilókkal bybelődni, családtagjaink pedig szívesebben alszanak, tévéznek, híznak és isznak, mintsem hogy kötekedjenek vagy segítsenek.
Hozzávalók:
jércemell (40 dkg)
folyami rák (30
db, apró)
paradicsom (30
dkg)
fejessaláta (2
fej)
petrezselyemzöld
(1 csokor)
majonéz (2,5 dl)
tárkonyecet (2
evőkanál)
citromkarikák
köménymag
cayenne- i bors
tárkonylevél
Worchester-mártás,
só
A rákokat
megmossuk, köménymaggal, petrezselyemmel, sóval ízesített vízben megfőzzük,
kihűtjük, farokrészeikből és ollóikból a húst kiszedjük.
A kihűlt
főtt jércéről a bőrt lehúzzuk, a csontról lefejtjük a húst és csíkokra vágjuk. A
paradicsomot cikkekre vágjuk, miután megszabadítjuk a héjától. A saláta néhány
levelét félreteszünk a tálaláshoz, a többit egyenletes darabokra tépkedjük. A
majonézt Worchester-mártással, finomra vágott tárkonylevéllel, kevés
tárkonyecettel és cayenne-i borssal fűszerezzük.
A rákhúsból néhány
ollót félreteszünk a díszítéshez, a többit a dresszinghez adagoljuk, amihez óvatosan hozzákeverjük a
csíkokra vágott húst, a paradicsomot és a salátát.
Üvegtálkákra
helyezett salátaleveleken tálaljuk, citromkarikákkal, valamint a rák ollóival
díszítjük. Félszáraz fehérbort vagy minőségi világos sört igyunk hozzá.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése