„Hullacsarnok ez, ahol se meghalni, se föltámadni nem tudnak a hullák”
(Ady: Nagy lopások bűne)

A brigád, amely imád:

2012. augusztus 7., kedd

1,3 milliárd

Ugye senki sem gondolta komolyan, hogy 1,3 milliárdnyi kínaival akar versenyre kelni az Olimpián?* Szerintem nem. És azt sem, hogy majd legyőzzük az AE Államokat, mármint a begyűjtött érmék számát nézve. Az USÁ-t, ahol egyetlen városban többen élnek, mint Magyarországon összesen. Azt a majdnem kontinenst, amely gondol egyet, és megvásárolja Afrika összes atlétáját. 

Na de hát már Párizsnak is több lakója van, mint magyar az egész világon**. 

És ezzel le is zárhatnám rövid észrevételemet, például azzal, hogy ennyit a sportszerűségről. Meg az arányokról. Meg a kapacitásról.

Ám ha körülnézek, márpedig megteszem, azt látom, hogy ebben a gyönyörű szocreál városban, amit mostanság kentek-fentek ki sárgára, rózsaszínre, csak nagyon nehezen találni olyan iskolát, amely rendelkezik tornateremmel, vagy akár egy szépen kivitelezett, füvesített, salakosított, homokosított, pályásított, kosarasított udvarral, olyanfélével, amely sportolásra is alkalmas lehetne, nem csupán díjkiosztásra és zászlófelvonásra. 
Nem, ilyen tanodák itt nincsenek, és mondom ezt elsősorban azért, hogy elkerüljem az általánosításokat. Mert előfordulhat, hogy Orosházán minden közintézményhez tartozik egy mindennel felszerelt uszoda és egy világszínvonalú teniszpálya. Nincs honnan tudnom. Sirokon ugyanis láttam egy sportcsarnokot az iskolaépület közvetlen szomszédságában. Talán használják is. Talán épp testnevelési órán. Talán már a bölcsődések (is). Ám ha ez igaz lenne, így lenne, akkor most (a sérülteket, a túl fiatalokat, a lelki válságban szenvedőket leszámítva) lennének öttusázóink, lovasaink, gerelyhajítóink, tornászaink, bringásaink, és így tovább.

Ilyen feltételek mellett miként is tartsunk lépést Kanadával, Németországgal, Ausztráliával és társaival?

Azt hiszem, még mindig nem arra figyelünk, amire szükséges. Hanem továbbra is a főtéri díszkőburkolatra, a fény- és hangeffektusokat produkáló szökőkutakra. 

*Törpék ellen nyerni egy 21. századi olimpián? Szegény Kína. 
**Ennek alapján én érezzem magamat felelősnek a kudarcainkért? Nem megy, nem érzem.

2 megjegyzés:

Altrev írta...

"Azt hiszem, még mindig nem arra figyelünk, amire szükséges."
igazad van!

ÉvaZsuzsanna írta...

Minden igazságod ellenére most az örömnek van ideje, a további szép sikerekben bízni!
"Emelkedj magasba büszke nép, viselted a világ szégyenét, emelkedj magasba kis haza..." (Juhász ferenc: Himnusztöredék)