„Hullacsarnok ez, ahol se meghalni, se föltámadni nem tudnak a hullák”
(Ady: Nagy lopások bűne)

A brigád, amely imád:

2012. szeptember 8., szombat

a GASZTROBLOGGER és az update



   Csekonics-saláta a grófok emlékére


Elkészítendő hétvégén, amikor nincs kedvünk zsíros konyharuhákkal, foltos trikókkal és fölös kilókkal bybelődni, családtagjaink pedig szívesebben alszanak, tévéznek, híznak és isznak, mintsem hogy kötekedjenek vagy segítsenek.

    Hozzávalók:
    jércemell (40 dkg)
    folyami rák (30 db, apró)
    paradicsom (30 dkg)
    fejessaláta (2 fej)
    petrezselyemzöld (1 csokor)
    majonéz (2,5 dl)
    tárkonyecet (2 evőkanál)
    citromkarikák
    köménymag
    cayenne- i bors
    tárkonylevél
    Worchester-mártás, só

    A rákokat megmossuk, köménymaggal, petrezselyemmel, sóval ízesített vízben megfőzzük, kihűtjük, farokrészeikből és ollóikból a húst kiszedjük.

    A kihűlt főtt jércéről a bőrt lehúzzuk, a csontról lefejtjük a húst és csíkokra vágjuk. A paradicsomot cikkekre vágjuk, miután megszabadítjuk a héjától. A saláta néhány levelét félreteszünk a tálaláshoz, a többit egyenletes darabokra tépkedjük. A majonézt Worchester-mártással, finomra vágott tárkonylevéllel, kevés tárkonyecettel és cayenne-i borssal fűszerezzük.

    A rákhúsból néhány ollót félreteszünk a díszítéshez, a többit a dresszinghez adagoljuk, amihez óvatosan hozzákeverjük a csíkokra vágott húst, a paradicsomot és a salátát.

    Üvegtálkákra helyezett salátaleveleken tálaljuk, citromkarikákkal, valamint a rák ollóival díszítjük. Félszáraz fehérbort vagy minőségi világos sört igyunk hozzá.

Nincsenek megjegyzések: