„Hullacsarnok ez, ahol se meghalni, se föltámadni nem tudnak a hullák”
(Ady: Nagy lopások bűne)

A brigád, amely imád:

2010. július 21., szerda

A belvárosunk is kéne

Aláírható állásfoglalás a történeti értékek rombolása ellen – V. kerület, Bécsi utca

Átépítették a Kálvin terünket, lerombolták anno a nemzeti színházunkat, és Óbudánkat, most még a belvárosunk is kéne!? (A Danon görög joghurt-reklám után szabadon)

Noll Tamás elnök részére
Állásfoglalás az V. kerületi Bécsi utcában tervezett városszerkezetet sértő és értékromboló nagyberuházás megakadályozása érdekében

Tisztelt Elnök Úr!
Mint bizonyára már Ön is értesült az eseményről, 2010. június 30-án a Központi Tervtanács a Fővárosi Tervtanáccsal együtt összevont ülést tartott a Budapest V. kerületi Bécsi utca Hrsz:24 413; 24 415; 24 439; 24 438; 24 437; 24 440; 24 416; 24 427 összevont telken elhelyezendő iroda, szálloda és kereskedelmi épület Elvi engedélyezési terve témában. A projekt tervezője Prof. Stefan Behling és Darron Haylock – a Foster & Partners Iroda London munkatársai.
A tervezett beruházás öt ingatlant bont le a Brit Nagykövetségtől a Kristóf térig, szétrombolva a történelmi városszerkezetet. Két városképileg védendő eklektikus lakóház bontása mellett feláldoz olyan építészeti és kultúrtörténeti emlékeket, mint az 1909-ben áruháznak épült szecessziós Fischer-házat, valamint az újkori magyar építészet egyik legkiemelkedőbb, építészeti megoldásában hazánkban egyedülálló alkotást, a Gulyás Zoltán által tervezett Chemolipex irodaházat (1963).
Az összevont tervtanácsban bemutatott terv, a résztvevők számos tagjának tiltakozása ellenére támogató döntést kapott, ami feltehetően a tervtanács aktuális személyi összetételének is köszönhető.
A tárgyalt beruházás korábban semmilyen nyilvánosságot nem kapott, a társadalom egyéb fórumai sem kaptak tájékoztatást, bár meggyőződésünk, hogy méretét, megoldását, valamint helyét tekintve jelentős közérdeket érint.
A tervtanácsi állásfoglalás – a tárgyalt témával kapcsolatos határozatán felül – azt a „súlyos üzenetet” hordozza, hogy a „pénzügyi érdekek” és a rosszul értelmezett „presztízs” oltárán bármilyen építészeti, történelmi és kulturális értéket föl lehet áldozni. Márpedig elfogadhatatlan, hogy a városrombolást, kétes és kommersz megoldásokat, álértékeket a fejlesztés, jelkép-teremtés, Budapest-brand jelszavaival próbáljanak legalizálni.
Sokkal szimpatikusabb lenne egy olyan magatartás, amely a teljes bontás helyett a meglévő értékek bevonásával olyan várostörténeti rétegződést hoz létre, amelyben az új és a régi egymásra hatásával kölcsönösen erősíti egymást.
Az Ön által vezetett szervezet alapszabályában is rögzítésre került az új építészet értékének, minőségének emelése, az ezzel kapcsolatos állásfoglalás a kiemelkedően fontos helyeken, valamint az épített örökség óvása, különös tekintettel a múlt kiemelkedő alkotásait.
Kérjük Önt, hogy minden rendelkezésre álló eszközzel akadályozzák meg a történeti értékek lerombolását, valamint a városszerkezetet teljesen nélkülöző magatartás érvényesülését!
E tevékenységükben számíthatnak személyünk és a tagság túlnyomó részének segítségére is. Túlzás nélkül állíthatjuk, hogy az építész társadalom többségét, valamint a kulturális örökség irányában érzékeny társadalmat teljes egészében maguk mögött tudhatjuk.
Közös akarattal el kell érni, hogy a rossz értékrendet képviselő állásfoglalást változtassák meg, s hasonló elképzelés a későbbiek során se kapjon szabad utat.

Egyetértésében és sikeres intézkedésében bízva tisztelettel:
    Dobai János DLA sk Ybl díjas építész
    Ferkai András DLA sk Ybl díjas építész
    Hegedűs Péter sk Ybl díjas építész
    Patonai Dénes DLA sk Ybl díjas építész
    Wéber József sk Ybl díjas építész

Budapest, 2010. július 9.

***
Aláírható állásfoglalás a történeti értékek rombolása ellen – V. kerület, Bécsi utca
http://www.epiteszforum.hu/node/16452

***
Mély tisztelettel:
Millisits Máté
művészettörténész
új- és legújabbkori történeti muzeológus

"Egy nemzetnek nem csak az a fontos, hogy vannak-e értékei, hanem az is, hogy vannak-e értékeinek megbecsülői" (Egry József)

Magyar Építész Kamara
1088 Budapest Ötpacsirta utca 2.

műemlékeinkért.hu

5 megjegyzés:

zsedely írta...

Felháborító ami itt folyik...
Pont a múltkor beszélgettünk a történelmi belvárosról. A globalizmus lerombolja a nemzeti tárgyi és kulturális emlékeket. A nagytőke mindent megtehet ebben a nyomorult értékrendben tobzódó világban.
Le vagyok sújtva...

Hunfalvy Délibáb:* írta...

Kedves Zsedely! Én is, már régóta, az összefogás talán segíthet.
Képtelen vagyok a számítógépemről megjegyzést írni a blogjaihoz, egyszerűen nem engedi a rendszer. Érdekes, mert az irodairól megy. Lehetne ezen korrigálni?
Köszönöm!

ÉvaZsuzsanna írta...

"AA múúltat vékkképp eeltörőőőlni" - ezt akarják keresztülvinni...
2006 óta Csipak Péter tulajdona, aki a Deák Ferenc utcát is átszabta, olvasom valahol, hogy a környéken már tíz bérház az övé! "Az ő tulajdona a Bécsi utca 10.- Harmincad utca 3. számmal jelölt saroképület, a hajdan Fischer Simoné, s a vele egy tömbben álló szomszédai, a Bécsi utca 8. és a Bécsi utca 6. is. Egyetlen közös és hatalmas reklámponyvába csomagolva várnak sorsukra." Mi meg csak ÁMULUNK...

zsedely írta...

Igen, én aláírtam a nyílt levelet.
Csipak Pétert én még akkorról ismertem, amikor még csak a Bosnyák téren volt egy peep-showja. Milyen érdekes, hogy félvilági emberkék, micsoda nagy legális vagyonra tudnak szert tenni Magyarországon, minden probléma nélkül. Felülkerekedhetnek mindenféle törvényparagrafuson, jogszabályon, kamarákon az alvilág, és a politika bizarr szörnyeivel karöltve.
Itt mindent lehet...
Kapcsolat, pénz, hatalom...
Ez valóban Dante pokla...

Nagyon szerettem ezt az országot, de komolyan gondolkodom rajta, hogy elmegyek innen örökre, egy élhetőbb civilizációba, ahol még nem a negatív jelzők mögött megbúvó jelentés jelenti a főerényt.

Köszönöm, hogy véleményez! :)
Én úgy állítottam be a véleményezést, hogy a legegyszerűbb legyen. Minden gond nélkül egy idegen is hozzáfűzhet valamit bármikor az írásaimhoz.Nem cenzúrázok. Nem tudom, hogy mi lehet a hiba, és sajnálom, hogy a kommentjeit nem olvashatom. :(

Tisztelettel,
Zsedely

Hunfalvy Délibáb:* írta...

Na fene, peep-show-ja!