„Hullacsarnok ez, ahol se meghalni, se föltámadni nem tudnak a hullák”
(Ady: Nagy lopások bűne)

A brigád, amely imád:

2010. augusztus 3., kedd

Otthon

„...ki szemetet vet, gazt arat...” (Wass Albert)

Ez meg mi a csuda lenne? Tér, autóparkoló, blokkudvar, a leendő európai kulturális főváros egy szelete? Romániai szépség...

Amikor fél éve innen elmentem, úgy éreztem, a balkán egy szeletét hagyom magam mögött. Nagy kő esett le a szívemről. Most, hogy visszatértem, az a benyomásom, Brazília egyik szegénynegyedében járok, ahol a foci az egyetlen úri mesterség. Ahol kő hull apadó kútba...

Sokan megélték már, milyen átlépni Romániából Magyarországra: a határon túl még a fű is zöldebb, a levegő is tisztább, az ég is kékebb, mint idehaza, s ez nem csupán képzelődés, a hazaszeretet jóindulatú megnyilvánulása, hanem valóság. A fű tényleg zöldebb odaát, és a levegő is tisztább az általunk megszokottnál. Hát persze, hogy az, hisz milyen az a hely, ahol mindent elnyel a szemét, ahol a háztulajdonosok még nem ismerkedtek meg a sarlóval, a kaszával, a fűnyíróval, a munkával, és hiába tartasz tükröt elébük, mert az évezredes mondás is alátámasztja: a vak nem igazán tud vele mit kezdeni.

Brutális. A hat hónap alatt, amíg innen hiányoztam, és egy, a romániainál pedánsabb világban tapasztalódtam, hatvan évet öregedett az én félmilliós városkám. A települést maga alá temető hulladék, mint jeleztem, mintha az égből pottyanna alá, hisz még az a pár matuzsálemi fa is, amit még nem bántottak, tele van elhasznált papírokkal, rongyokkal, bugyikkal, televíziókkal, hűtőgépmaradványokkal. Egyes utcákon a bozót, a parlagfű szó szerint a hasamig ér, ám ez rajtam kívül, úgy tűnik, senkit sem zavar, főként azokat a fiatalokat nem, akik félpucéran, de műkörmökkel és műhajjal felvértezetten, bódító parfümfelhőben támasztják napokig a falakat, köpködik szanaszét a tökmaghéjat, a chipset, a gumit, miegyebet, hasztalanul.

A köpködés meg a káromkodás amúgy is az ide vetődött szúrtos képű s repedt sarkú népség egyik kedvenc foglalatossága, a becsületes, dolgos polgár valósággal megijed tőlük, amikor nyilvánosan bemutatják magukkal hozott istentagadó tudományukat.

Sokat gondolkodom ezért azon, miért pont nekünk, örök veszteseknek, kisemmízetteknek, megalázottaknak kell elszenvednünk azt a rengeteg csalót, gyilkost, pogányt, akiket összecsapott a sors? Kinek a nevében muszáj szemet hunynunk afölött, hogy ők képtelenek alkalmazkodni, kimászni abból a mocsokból, amit mit tudom én, honnan hoztak magukkal, aztán ránk zúdítottak? Minek okán alacsonyítanak le bennünket a saját nívójukra, ha egyáltalán van nekik ilyenjük? A temérdek ijesztő pofa láttán ugyanis ebben erősen kételkedem. A bűn, a butaság szinte árad belőlük, arcul csap, amikor odaköszönsz nekik, nosztalgiázol, emlékezel a régi szép időkre, igyekszel viselkedni. Márpedig a butaság szörnyen veszélyes. Öl és nyomorba dönt, pusztít és embertelenségbe kerget. Ehhez szolgáltat zenei aláfestést a mindenütt csörömpölő ördögi rétegzene, amitől már nem halljuk egymást, lelkiismeretünk csengő szavát.

Mi a csuda megy itt végbe? Ki engedte be ide ezeket a lehetetleneket? Hol vagy ilyenkor magasságos Isten? Miért nem lépünk e pokolbeliség ellen? Miért engedtük, hogy ez bekövetkezzen? Miért velünk, miért így? Miért kelett aláírni azt a szerződést? Miért kellett hadba vonulni, hibázni, megszületni? És hallom: Temesvár még a civilizáció bölcsőjének számít errefelé, az EU jövőbeli kulturális fővárosának. Milyen akkor a többi?

Miután visszazavartam magamat mostohazámba, nagy kő esett le a szívemről. De a történések lényegét, célját továbbra sem értem. A legfőbb jó, az abszolutum ne kísérletezzen velünk, ne tegye próbára türelmünket, ne teszteljen, bízzon meg bennünk, győzze le a rosszat, és szeressen. Feltételek nélkül szeressen. Hogy ne hulljon többé kő az apadó kútba.

13 megjegyzés:

zsedely írta...

Felháborító, elszomorító, kiábrándító amit ír.
E népcsoport amihez nyúl, az elsilányul. A gyémánt sárrá lesz kezükben.
Nem tudok mit mondani, csak keserűséget érzek.
És egyre erősebb dühöt...

Megértem a fájdalmát.

Hunfalvy Délibáb:* írta...

Tud Ön dühös lenni? :)

Éva írta...

Idén elmaradt a temesvári látogatásom, de most már nem is bánt olyan nagyon a dolog.

zsedely írta...

Dühös?
Igen, előfordul.
Amikor nagyon felbosszant valami, akkor nagyon mérges tudok lenni.
És ez a téma szokott idegesíteni, mert nálunk itt Budapesten is van sok hasonló gondokkal küszködő hely...

lancelotbeka írta...

Valami ragacsos bánat és szomorúság folyt rám,ahogy olvastalak...

Hunfalvy Délibáb:* írta...

Nem akartam, hogy dühösek és bánatosak legyetek. Lesz ez még így sem. Legközelebb vidámabbat írok, épp itt az ideje.
(Ma én is leszálltam az Astoriánál. Ihaj, csuhaj!)

Bence Sz. írta...

Hmmm... Mintha Miskolcról írtál volna. Itt sem rózsás a helyzet.

Gyula Péter írta...

Érdekes, én ugyanezt éreztem, amikor Skóciából hazalátogattam egy hétre...

Hunfalvy Délibáb:* írta...

Elhiszem. :)

Unknown írta...

Szomorú ez!
- csellengő, lézengő, segélyen és családi pótlékon napról-napra élő lumpenek. Agresszívek, tolakodók, hangoskodók - "Nekünk mindent szabad!" - balhézunk, unatkozunk, szajkózzák alkotm.jogaikat, igénytelenek, rendetlenek
Mi félünk! Nem merünk szólni, mert féltjük az életünket ...
Súlyos probléma ez! A kapitalizmus keleti görbe tükre, melyben minden oly homályos ...

Altrev írta...

/Írtam már, de eltűnt /
Nos ezzel az írással, megfogtad az "ördög lábát".Tudod lassan az egész ország olyan "nyocker" lesz! A falvak urbanizálódtak, meg az emberek is. Nagyanyám szegény volt, de minden tavasszal kimeszelte a házát, de mások is ezt tették / ötven éve volt/, aztán voltak ilyen táblák "Tiszta udvar rendes ház", és megszólták a trehány embert "úgy éltek mint a cigányok!" Pesten láttam kukázó embert, most már vidéken is van. Vagy más "ha nem tudsz megélni Pesten, költözz vidékre! olcsó tanyák, olcsó házak!" - hozzáteszem, hogy ez igaz, s nem kitaláltam - persze a csábító szöveg arról nem ír, hogy vidéken alig van munkahely. No hagyom a Pestieket, senkit nem akarok megsérteni, de sok értelmetlen agyament életforma onnan másolódik. Összegezve cigány életforma van, lumpen, ingyenélő életforma van és mindez könnyen utánozható, követhető, mert mindenkinek "alkotmányos joga", hogy ezt megtegye.
Ennyit a jogokról, mert belülről jövő értékek, vagy kötelességek nincsenek azt senki nem jutalmazza segélyekkel!
Szóval, otthon édes otthon ...

Hunfalvy Délibáb:* írta...

Nagyon érdekes megközelítés. Köszönöm. A kérdés az: mi, melyik a vidék? Mert lehet, hogy Szegedről nézve, Szolnok a vidék, Szolnokról nézve Jászberény a vidék, Jászberényről nézbe Bp. a vidék.

Altrev írta...

A nézőpont adott csakis Bp a központ a többi csak vidék /szerintem/