„Hullacsarnok ez, ahol se meghalni, se föltámadni nem tudnak a hullák”
(Ady: Nagy lopások bűne)

A brigád, amely imád:

2010. október 11., hétfő

A gyulafehérvári érsekség ezer éve (s az utókor kishitűsége)

A Szent Mihály Székesegyház régészeti és építészettörténeti kutatása és helyreállítása


A kérdés a következő: előadóként hol, kinél és mikor (mettől meddig) lehetett jelentkezni e konferenciára? Miért van az, hogy a magam fajták csupán a program véglegesítése, vagy a seregszemle lejárta után értesülnek az eseményről? Nem lehetne nyitottabbá tenni ezeket az összejöveteleket? Nem lenne jobb, ha mindig újabb és újabb fellépőkkel színesedne a paletta? Ha sokan lennének, nem csupán néhányan. Ha nem mindig ugyanazok az arcok, ugyanazok a hangok ismertetnék meg önmagukat önmagukkal?


13 megjegyzés:

alburnus írta...

A váradi előadóról(Emődi Tamás) tudom azt, hogy ő évekig dolgozott a gyulafehérvári műemlék restaurálásánál. Lelkes fiatalember!

Hunfalvy Délibáb:* írta...

A műépítész fiatalember lelkesedését, tudását, hozzáértését stb. nem vonom kétségbe. De engedjenek már másokat is a tűz közelébe, mert még kimerészel hűlni. S akkor mihez fognak kezdeni? Bárhová megy az ember, mindenütt ugyanazokat a figurákat látja, hallja. Ez pedig nem csupán azért van, mert csak ők lelkesednek.

Hunfalvy Délibáb:* írta...

Egyébként azért töltöttem fel ezt az infót, hogy akit érdekel, tudjon róla/menjen el. A cél ez volt.

alburnus írta...

A szervezők honnan, kitől, miből tudhatják meg azt, hogy ki az a "tűzrevaló, tűzrőlpattant", akit érdemes "(el-)égetni".

Hunfalvy Délibáb:* írta...

Például a művészeti, művelődési folyóiratokból. Ha olvasnának, tudnák, ki kicsoda. Ám ha rendezvényeiket meghirdetnék hozzáférhető helyeken, szerintem olyanok is jelentkeznének előadónak, akikre nem számítanak, nem tudnak, ill. nem akarnak tudni. Az előálló versenyhelyzet sokakat az első sorokból a háttérbe szorítana.

alburnus írta...

Valaha azt olvastam, hogy a Céhes élet szigorúan szabályozta, hogy ki hol és mikor árulhat egy vásárban. Úgy látszik a Kultúr-Céhek ezeket a regulákat vették át. Vagy tévedek???

Hunfalvy Délibáb:* írta...

Nem. Sőt, a kultúrlapok is ugyanezt a regulát alkalmazzák. Mindeniknek megvan a maga klikkje, amely védőbástyát von köré, s áthatolhatatlan.
Visszatérve a maga lelkes váradi fiatalemberére: ő mondta rólam azt, hogy egy kretén (pont ezt a szót használta) vagyok, holott sosem találkoztunk (csak mert valamely ortodox-ellenes terepszemlém által szerinte veszélybe helyeztem valamely állami finanszírozásukat). Nos: azóta olyan vagyok, amilyen, de csak őfelsége szókészletében, hisz a támogatásuknak nem esett baja. S nekik sem, egyébként. Most is élnek és virulnak.
Vagyis a jogtalan felháborodás helyett inkább el kellett volna dönteniük, kit szolgálnak: a tudományt, vagy a Szajha-parti Buka Rest-et.

alburnus írta...

Honnan tudja, hogy ő azt mondta, hogy Kiskegyed "kretén", mert bár alaposan nem ismerem az ifjut, ilyent szembe csak ritkán mond az ember.
Visszatérve a tegnapi csevejre a "kult-regula" is csak azt bizonyítja,hogy az ifjú "vitézlőknek" az iskolában kevesebb tudományt és több dörzsölődési módszert kéne tanítani, továbbá a köpönyeg minden oldalról fúvó szélhez való igazításának művészetét, mert minden érvényesülésnek ez a csínja.

alburnus írta...

Ha találkozom az ipsével, megkérdezem tőle, miért a jelző!

Hunfalvy Délibáb:* írta...

Ne kérdezzen semmit, így is túl nagy a rakás (onnan tudom, hogy nekem mondta - egy telefonbeszélgetéskor). El van felejtve, hisz nem vettem magamra, az ipséről viszont kialakult egy nagyon sajátos véleményem. Ennyi. Ettől persze ő még az maradt, éaki volt, és én sem lettem hülye, csak tisztánlátóbb. Szóval ha az ember csak ekként érvényesülhet, kirárólag így építhet karriert, juthat fel a csúcsra, akkor inkább ne csináljon semmit.
A köpönyegforgatás (és a seggnyalás) művészet, elismerem, ám én mégis az egyenesség, a következetesség és az őszintesség mellett szavazok. Az az igazán becsülendő (s óriás), aki etikus tud maradni, miközben nagyra nő.

alburnus írta...

Mióta világ A VILÁG ÍGY MEGYEN!

Hunfalvy Délibáb:* írta...

Úgy megyen, ahogyan viszik. Ha máskíppen vinnék, máskíppen menne. De mivel mindig ugyanazok nyomják, taszítják, semmi sem változik. A lázadókat keresztre feszítik.

alburnus írta...

Én ezzel már úgy vagyok, ahogy Ady írja a Két kuruc beszélget-ben.

"Addig pedig, testvér, amíg álljuk, álljuk,
Kuruc életünket megállván csináljuk,
Lehet, hogy az Isten nem engedi vesztünk,
De már ne rohanjunk és ne lelkendezzünk.«

Persze, Kiskegyednek a másik hozzállás még jól áll.