„Hullacsarnok ez, ahol se meghalni, se föltámadni nem tudnak a hullák”
(Ady: Nagy lopások bűne)

A brigád, amely imád:

2010. október 1., péntek

A könyvtártól a konyháig

Képek a Ráday család mindennapjaiból


Kazinczy Ferenc, Széchenyi István és Jókai Mór éppúgy gyönyörködhetett a péceli épület falfestményekkel gazdagon díszített termeiben, amiként a mai látogató, ki megcsodálhatja a díszterem és a könyvtár máig megmaradt dekorációját és a többi helyiség freskótöredékeit. Igazi kuriózum a nemrég feltárt barokk konyha, amely bepillantást enged a köznemesi család 18. századi mindennapjaiba.


A jelenlegi épület elődjét az a középnemesi családból származó Ráday Pál emelte, aki II. Rákóczi Ferenc diplomatája, titkos kancellárja, majd a szabadságharc bukása után a hazai protestánsok vezéralakja volt. Kúriája 1722 és 1730 között épült, azt követően, hogy Ráday Pálné Kajali Klára hozományaként a péceli uradalom a család birtokába került.

Fiuk, Ráday Gedeon 1755 és 1774 között barokk kastéllyá bővíttette és kulturális központtá avatta a rezidenciát. Az átalakítással a gödöllői Grassalkovich-kastély építőmesterét, Mayerhoffer Andrást és fiát, Mayerhoffer Jánost bízta meg. Így nem csoda, hogy a péceli palota építészeti megoldásaiban felfedezhetők a gödöllői stílusjegyek. Az épület kuriózuma a termeit díszítő, Scherwitz Mátyás alkotta freskóegyüttes, amelynek egy része az 1825. évi tűzvészben komolyan megsérült. A könyvtárszobák kultúrtörténeti jelentőségét tovább növeli Ráday Gedeon egykoron híres, 12 ezer kötetet számlált tékája.

1872-ben a Rádayak sajnos kénytelenné váltak elárverezni az ingatlant, amely a Kelecsényi család tulajdonába jutott.

A 20. század elejéig a kastély kihasználatlanul állt, nagyobb átalakítást az 1920-as években végeztek rajta. A második világháború végére azonban igen rossz állapotba került, eredeti bútorai, valamint kép- és éremgyűjteménye szétszóródott. Az 1950-es években államosították, majd helyreállították, 1998-ig a MÁV Kórház egyik kihelyezett részlege használhatta. A Műemlékek Nemzeti Gondnokságának kezelésébe a gyógyintézet kiköltözése után került.

Feltárása, rekonstrukciója napjainkban is zajlik, falfestményekkel díszített, korhűen berendezett szalonjai azonban zavartalanul látogathatók; kulturális, tudományos és családi rendezvényekre igénybe vehetők.


A Magyar Irodalmi Hagyományápolók Országos Egyesülete, a Műemlékek Nemzeti Gondnoksága és a Ráday Gyűjtemény Ráday-kastély című közös pályázatának megvalósítását a Norvég Civil Támogatási Alap támogatta.

3 megjegyzés:

Tara írta...

Kedves Enikő!

Szeretnélek megajándékozni egy "Kreatív blogger" díjjal, kérlek gyere érte a blogomba és vedd át, ha szívesen teszed:)

Tara

ÉvaZsuzsanna írta...

Neked köszönhetően ott leszünk a péceli kiállításmegnyitón, ha Te is ott leszel, köszöntelek!

Hunfalvy Délibáb:* írta...

Kedves Zsuzsanna! Hát ennek a hírnek nagyon örülök. Én sajnos dolgozni fogok aznap, ám Önöknek kellemes és hasznos időtöltést kívánok.