„Hullacsarnok ez, ahol se meghalni, se föltámadni nem tudnak a hullák”
(Ady: Nagy lopások bűne)

A brigád, amely imád:

2012. május 4., péntek

A kutya, ha nemzetiségi

A kutya, ha alán, emberi tulajdonságokkal bír, többek között hosszú, 2 ezer éves történelemmel, ha hinni lehet a forrásoknak*. Eredetileg ugyanis asszír volt, aztán tibeti lett, majd szkíta, hun, gót. És így tovább, amíg végleg el nem alánosodott**. Ennek megfelelően jellemző tulajdonsága nem a szépségében*** rejlik, hanem a munkaszeretetében, ami kb. annyit jelent, hogy ő szabja meg a maga számára, mi az, amit szeretnie kell, és mi az, amit nem.

Továbbá: pontosan tudja, miként lehet úgy elfogni a hegyi tehenet, hogy ne essék kár benne****. Természetesen a fülébe csimpaszkodva, s rajta maradva mindaddig, amíg a pásztor elő nem kerül, és meg nem kötözi a marhát (legalább az egyiket). 

A már említett szakirodalomnak megfelelően***** az alán eb hihetetlen bátorsággal és nemes lélekkel van megáldva, többek között életet kioltó agyarakkal******. Következésképp: kiegyensúlyozott, nyugodt és erős kutyafajta, de hű, odaadó, gyöngéd is képes lenni, engedelmes a családon belül. Kinezológusok állítják róla, hogy szívós és igénytelen, ám (vagy pont emiatt) szobakutyaként nem tartható. Egyebek mellett azért sem, mert az állatoknak ugyan jó barátja, az ismeretlenekkel szemben viszont bizalmatlan.  

*titkosított
**bizonyos források szerint erőszakos asszimilációnak voltak kitéve, Spanyolországban például aláno-spanyoloknak, illetve spanyol alánoknak nevezik őket
***az alán ebről elsőként Goya készített részletes rajzolatot
****a történelem folyamán néhány példányukért többet fizettek, mint egy katonáért
*****Igazságos Alfonz király a 11. században a következőket jegyezte fel: "Az alán kutya nem azért harap, mert éhes, hanem azért, mert a természete megköveteli tőle, hogy levadássza mindazt, ami mozog."
******ibidem

15 megjegyzés:

anyus írta...

Ez az a kutya akit az idomár kefél miközben Haust nézi?

Hunfalvy Délibáb:* írta...

:D
A válasz önálló bejegyzést igényel.

Altrev írta...

Hát kutya legyek, ha megértettem első olvasatra! Mert nincs is ilyen kutya!Persze én úgy olvastam, mint egy T.I.T anyagot. Egészen elgondolkodtam, milyen érdekes kutya! Aztán beírtam a keresőbe és :DxD /

Hunfalvy Délibáb:* írta...

Mi a franc a T. I. T? Pedig ez T. I. T. Mert van ilyen kutya, alánónak nevezik.

De második olvasatra megértetted?

Ez van: ha a valóságról írok, most már senki sem hiszi el.

Hunfalvy Délibáb:* írta...

Itt megnézheted:
http://kutya.hu/Cikk.aspx?id=5034

Altrev írta...

alán:
http://hu.wikipedia.org/wiki/J%C3%A1szok
http://www.kislexikon.hu/alan.html
TIT v. T.I.T.:
Tudományos Ismeretterjesztő Társulat
az akkor nem alán hanem alano
"Az a fantasztikus Alano"
"Ez van: ha a valóságról írok, most már senki sem hiszi el.", de hiszek Neked, ha alano-t - a továbbiakban aláno-nak írom. Egyébként, semmi gond :)

Hunfalvy Délibáb:* írta...

Nagy kár, hogy ti, magyarok semmilyen latin nyelvet nem beszéltek. Vagy ha beszéltek is, akkor hibásan, rossz, kritikán aluli kiejtéssel. Az alano nem aláno, hanem álánó.

Altrev írta...

Tudod mit, legyen igazad!
/ a "ti, magyarok" helyett "van olyan magyar, aki" írnék, így nem sérti azokat, akik tudnak latinul és magyarok /
Szóval, legyen igazad én nem kötekedni akartam, mert ez nem igaz.Félreértettem a dolgot /és félre is magyaráztam/, csakis ennyiről van szó.Elnézésedet kérem!!
Maradok régi ismerősöd és tisztelőd !

Hunfalvy Délibáb:* írta...

Románként hogyan is írhatnék ilyet?

Altrev írta...

Hogy-hogy Románként? de, itt élsz ! Nem vagy magyar állampolgár?! // Hány éve is, kettő vagy három éve költöztél át, és még nem vagy állampolgár ?, vagy nem is akarsz - megérteném !
Üdv

Hunfalvy Délibáb:* írta...

Nem vagyok, de nem azért nem vagyok, mert nem akarok, hanem azért nem vagyok, mert nincs időm előkeríteni az iratokat. Ahhoz haza kéne menni hosszabb időre. Legalább három-négy napra.
Egyébként pedig én mindig is magyar állampolgár voltam, nem érdekel, mit ír a papíromon.
Azt, hogy román vagyok csak azért írtam, mert egyesek annak tartanak: odahaza azért utáltak, mert helyi voltam, tehát különb, mint azok, akik mondták, itt meg azért utálnak, mert nem vagyok helyi, tehát itt is különb vagyok, mint azok, akik mondják.
Részben sajnálom nagyon, hogy nem születtem svájcinak. De még van esélyem rá, hogy egyszer én is svájci lehessek. Vagy liechtensteini.

Altrev írta...

Hát igen ! Utolsó mondatodra annyit, hogy ezen már én is sokat gondolkodtam ! // de ez hosszú történet, kár lenne belefognom...
Üdv

Hunfalvy Délibáb:* írta...

A nagykátai sógor a jászberényi sógornál járva hazafelé készülődik. Igen ám, de közben nagy zivatar támad, a kátai sógor kénytelen behúzódni a gang alá. "Hogy menjünk ilyen időben haza?" - kérdi, mire a berényi: "Ugyan már, sógor! Sokkal rosszabb időben is mentem én már haza."

A fösvény jánoshidai gazda a búcsúra érkező vendégét az eperfára küldi reggelizni. Menjen fel kend a szederjes eperfára, ászt lákjon kend jól!"

Illetve: mikor megindult a jász vasút, vasvillával mentek a vonat elejibe, hogy visszakényszerítsék.

Mert: "Egy hüvelyknyi redemptus jász minden tudás nélkül többet jelentett ennek a városnak, mint azok a máshonnan ide került oktatók, akik később egyetemi professzorok, magántanárok, vagy éppen tankerületi főigazgatók lettek" - írta volt Banner János régész, múzeumi ex-direktor.

Hunfalvy Délibáb:* írta...
Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.
Hunfalvy Délibáb:* írta...

Az igazsághoz az is hozzátartozik, hogy MAJDNEM mindnyájan ilyenek vagyunk, azzal együtt, hogy nem vagyunk egyformák. A székely nem küld fel az eperfára, mert elintézi egy bicskával, a csongrádi pedig be se enged a házába, a győri pedig összeszid, ha véletlenül letaposod a füvet a háza előtt. S folytathatnám. De jobb, ha nem bonyolódunk általánosításokba. Mindenkinek vannak hibái, ám néha vannak jó tulajdonságai is.