„Hullacsarnok ez, ahol se meghalni, se föltámadni nem tudnak a hullák”
(Ady: Nagy lopások bűne)

A brigád, amely imád:

2009. február 25., szerda

Kap-e majd szobrot Nagyváradon Al Capone?

Néhány szép gondolat a Bálint-napi mészárosrólNyomasztó, mégis egyre aktuálisabbá váló kérdés: avatunk-e majd Nagyváradon emléktáblát, szobrot azon férfiú tiszteletére, aki új utakat nyitott a bűnözésben, és aki a húszas években nemcsak hogy az öt legismertebb amerikai közé tartozott, de első számú közellenségnek is számított? Al Capone iránt ugyanis nem lehetünk közömbösek.

Hogy a szenzációhajhászás szülte-e a hírt, miszerint minden idők legnagyobb gengsztere nagyváradi származású volt, nem tudni. Mindenesetre a múlt század harmincas éveiben az egyik helyi, azaz váradi újság cáfolhatatlan tényként kezelte (s közölte) a szeszcsempész bihari gyökereit, fenntartva: Al Caponét eredetileg Kaponyinak hívták. Az állítás idővel feledésbe merült, ma már legfennebb csak hahotázunk rajta.


Ám mivel a bulvársajtó eme, csámcsogásra s nyáladzásra alkalmas ínyencségéről újfent lehullott a lepel, érdemes lenne utánanézni, felderíteni, kibányászni a pókhálós levéltári anyagból, vándoroltak-e ki a 18. század végén, illetve a 19. század elején váradi Kaponyiak az igéretek és lehetőségek földjére, s egyáltalán, élt-e akkoriban a Pece-parti Párizsban ilyen nevű család. Könnyű, de időigényes, hálás feladat lenne ennek tisztázása. Mert képzeljük csak el, mekkora hasznára válna az egész régiónak, a regényíróknak, a filmgyártóknak, sőt, a nemzetnek, ha kiderülne, a harmincas évek tollforgatójának bizony igaza volt, mert a maffiózóban forró magyar vér csörgedezett, pezsgett, nem pedig talján.

Mi több, egyesek még azt is tudni vélik, hogy Al Capone felesége is magyar volt, mégpedig temesvári (úgy mint Johnny Weissmüller), persze ettől még lehetett ír nemzetiségű (amiként Johnny Weissmüller sváb), mert az okiratok néha hazudnak. Mindenesetre a részlet nem elhanyagolandó, hisz bizonyított: a história mindenik fordulata, rezzenése nőhöz, nőkhöz köthető.



A történettudomány hivatalos álláspontja szerint Al Capone 1899. január 17-én New York szegénynegyedében, Brooklynban látta meg a napvilágot, szülei negyedik gyermekeként. Pályafutását Johnny Torrio bandájában kezdte, majd „tehetségének”, rátermettségének tulajdoníthatóan hihetetlen gyorsassággal verekedte fel magát a gengszterek ranglétrájának legmagasabb fokára. A „tanulóévek” után biztosítási, azaz zsarolási ügyekkel, valamint bordélyházak ellenőrzésével, „menedzselésével” foglalkozott. Egy efféle, rossz hírű intézményben szerezte egyébként azt a vágást, amely miatt Sebhelyes arcúnak gúnyolták a zsaruk és az alvilág konkurrens ügyeskedői. Chicagóba, az amerikai szélhámosok fővárosába 1919-ben, Torrio javaslatára, ösztönzésére költözött, azt követően, hogy főnökét a helyi underground császára, Joseph Colosimo a szolgálatába fogadta.


Al Capone nagy napja 1920. január 16. után virradt fel: ekkor tiltották be ugyanis az „államokban” az alkoholtartalmú italok gyártását, szállítását és forgalmazását. De mivel a lakosság továbbra is igényt tartott a szeszre, igazából: követelte, az alvilág boldogan felvállalta ezen polgári óhaj kielégítését.


Al Capone Colosimo meggyilkolását és Torrio 1925. évi Olaszországba menekülését követően került vezető beosztásba. Ilyen minőségében vásárolta meg – állítólag szabályszerűen – Chicago közigazgatását, de a szeszkereskedelemből, a szerencsejátékokból és a prostitúcióból származó bevétel is az övé lett (ez a gyakorlat még ma is szokásban van). Ennek ellenére örömmel adakozott az árvák, özvegyek javára, és bátran nyilatkozott az újságíróknak, szemrebbenés nélkül válaszolt a riporterek kínos kérdéseire (eme gyakorlatok viszont kimentek a divatból). Köztudott az is, hogy több alkalommal csak véletlenül élte túl az ellene elkövetett merényletet (mára ez az eljárás is megváltozott, hisz ma már az a véletlen, ha a merényletre készülők túlélik a tervezgetés időszakát), a halálközeli állapot azonban semmit sem enyhített gonoszságán.


A vérontással ő sosem maradt adós: a vele szembeszegülőket könyörtelenül legéppuskáztatta, 1927-ben pedig valósággal megostromoltatta a chicagói rendőrséget. Leghírhedtebb tettének az 1929. évi Bálint-napi vérfürdőt tartják, amikor emberei a rivális Moran-banda hét tagjával végeztek egyszerre. A véráztatta garázsfalat ma is morbid nevezetességként mutogatják a turistáknak élelmes üzletemberek (lásd: veszprémi leszámolás).


A koronázatlan gengszterkirály sokáig sérthetetlennek tűnt: bár gyilkosság vádjával többször állt bíróság előtt, a zsebében lévő polgármester és a korrupt fakabátok társasága azonban rendre igazolta alibijét (ezt a módszert, úgy tűnik, azóta beemelték a rendőrakadémia s az államigazgatási kar kötelező tananyagába).


Al Capone, alias Kaponyi csillaga 1929 után áldozott le: Philadelphiában tiltott fegyverviselés miatt zárták börtönbe néhány hónapra, s kiszabadulása után sem kegyelmeztek meg neki: „munkásságát” ezúttal már nem folytathatta ott, ahol abbahagyta, mert mind a gazdasági válság gyötörte közhangulat, mind a nagypolitika ellene fordult.


A legendás bűnözőt, akit teljes egy évtizedig látszólag rendőrök hada hajszolt hiábavalóan, végül adócsalásért tartóztatták le a hatóságok 1931 júniusában. A bírák 80 ezer dollár kifizetésére és tizenegy esztendei börtönbüntetésre ítélték, ebből kettőt az atlantai fogdában ült le, öt és felet pedig az új Alcatrazban. A zárkát emberi roncsként hagyta el, tudván, hogy birodalma időközben szétesett. Életének utolsó nyolc évét teljes visszavonultságban, családja körében töltötte floridai birtokán, mígnem 1947 januárjában elvitte egy könyörületes agyvérzés.

Az ilyenszerű életművek alapján jutottak a papok arra a következtetésre, hogy Isten nem ver bottal, a bölcsek meg arra, hogy a történelem ismétlődik.
Egyszer majd csak kiderül, kinek volt, van igaza...

Amúgy: szobrot még nem emeltek neki. Egy lovas talán beleillene a váradi városképbe.



MINDEN JOG FENNTARTVA.

24 megjegyzés:

Várday Béla írta...

Lovasszobrot neki a központba!
Profi írás, grat.

Hunfalvy Délibáb:* írta...

Kösz. Gyönyörködöm továbbra is a képeidben.

Hunfalvy Délibáb:* írta...
Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.
sat. írta...

Ne tessék ezt egyáltalán tréfára venni a dolgot. Szerintem teljesen komolyan kéne venni a(lovas)szoborjavaslatot. A városnak és a lakóinak óriási bevétele lehetne belőle, ha jól föl tudnák használni ezt a lehetőséget. Ráadásul példát mutathatnánk a fiatalabb nemzedékeknek is, hogyan kell érvényesülni, sikeresnek lenni és élvezni az életet. Hálásan köszönöm az írást s hogy idepötyöghettöm a véleményöm'.

Én t'ok különbe' 1 kixel7ő 4szöget is.

Hunfalvy Délibáb:* írta...

Szó sincs tréfáról. Halálosan komoly voltam. Most.

Unknown írta...

Nohát akkor tisztázzuk.
Oradeaban hogyan is születhetett volna magyar híresség, mikén az jó Hunyadi János is csakis oláh lehet.
Vagy lehetséges, hogy Al Caponét az derék "bocskoros vendégeink" nem akarnák a maguk fajtájábúl származtatni?

Hunfalvy Délibáb:* írta...

De! Hisz a Kaponyi is egy ősi oláh név, úgy mint a Báthori, vagy a Rákóczi, Túróczi, mi magyarosítottuk.
De hát te tudsz románul? Azt mondtad, nem tudsz.

Hunfalvy Délibáb:* írta...
Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.
Do-Mi írta...

Jól van nó !A levelező társak is szimpatikusak ! Majd észrevételezem őket is...a magam módján !
Na most egy kis tolakodás : irásai megjelennek valahol ? (nem tetsző kérdésekre nem kell válaszolni !
-jó ez igy játékszabálynak ? )
Na most újfent lelépek...mint az Osztrák-Magyar Monarchia a térképről...anno .

Hunfalvy Délibáb:* írta...

A zárójelben lévő részecskék zömét Do-Mi írta rejtőzködve, válaszként a válaszomra - azért csatolom ide, mert talán vannak ellenvélemények, esetleg helyeslőek -, amelyek el akarnak csattani; az enyém ennyi: húúú, ez így kezdetnek hosszú vót, de jó, úgyhogy megismételhető máskor es.

A szöveg:
Isten hozott Do-Mi-ka! (Fogadj Isten Vadmacskács-ka !)
Megpróbálom rekonstruálni, amit már leírtam három órája, de rejtélyes módon azóta elveszett. (Jó lesz vigyázni erre a buta szerkentyűre…meg a kiváncsiskodókra…)
Szóval: ki az a Gy. A.? (33-jó igy ? ), hogy megköszönhessem neki jóvoltát. (Nem kell neki megköszönni …csak az Ő blogjának rajongói közt talalkoztam ezzel a bloggal…
és mit ad Isten : megtetszett …)
Noha a döntést, miszerint idelátogat majd naponta, valójában Ön hozta meg. (most már látom : nagy bátorság kellett hozzá…de akkor még bátor ködevő lovag voltam…)
Ami pedig a könyveket illeti (magánkérdés volt-irtam is …kár volt kitenni mert nem a témához kapcsolódik hanem a bemutatkozáshoz ): elmondhatnók: A háborút s békét azért nem tüntettük fel, mert nem szeressük. Nem szeressük a behavazott, szeles ruszki tájakat, (ők is csak muszályból szeretik ! ez van nekik,nincs más! ) a jépmezőkön üvöltőző bolsevik (tehát:vörös) farkasokat, ( a fehér farkasokat jobban kedvelné ?) a teával és vodkával enyhített mínusz ötven fokokat,(ők sem szeretik !! –azért járnal Türükországba nyaralni ) és nem szeressük Lénát sem az ágyunkon. (a mi ágyunkon azt szeressük akit akarunk )
Nem maradiságból tettük (ki), amit. (Lehet,hogy rosszúl tettem fel az eredeti kérdést Talán jobb lett volna ha azt kérdem : vajon miért hiányoznak a nagy klasszikusok a bloggolók szeretett könyvtáraiból ? Költői a kérdés! Ne feszegessük tovább ! )
Miért, Ön szerint Móriczot, Krúdyt és Karinthyt olvasni manapság divatos? (Nem divat-os ,de mivel én nem vagyok divatmániákus mindet olvastam …sőt ! de ha fájó szivvel is ,de ha kicsit dadogva is, ki kell mondani,hogy ezek az irók nem egy kategóriában vannak az orosz nagy klasszikusokkal …)
,Hamvasért pedig már keresztre is feszítik az embert. (Miért? Csak Krisztust volt szabad megfesziteni ?...úgy kell az embereknek …Megfeszitenek ha megengedem nekik !! Krisztus megengedte… én nem !!
Amúgy meg: zöldfülű, (zöldfülü kizárva ! ) reakciós ( melyik akcióval szemben ?-ha megmondja lehet,hogy lecsatlakozom !-persze ez is költöi kérdés-már nagyon rég lecsatlakoztam-azért csatlakoztam FEL ide is), tarsolyos hun-blogommal (egészen impozáns a reprodukciós felhozatal !)én maximálisan ósdinak számítok ebben a virtuális világban.(Ejtsen egy egykilós súlyt a lábujkájára egy méter magasságából…és meglátja mennyire virtuális a világ !)
Nemde? ( Nem de : nekem egészen szimpatikusak ezek az önvédelemre szorult oroszok
…Nagyon nem szeretnék egy egypólusú világban élni…még akkor sem ha azt a Wall Street-i bankár karmesterek vezénylik…szép új világ ! )
Na elég reakciós,börfejű,maradi,fasiszta ( Úr Isten ! )…mit szoktak még mondani ? ...vagyok ?

Viszlát! Örvendek a találkozásnak. Csak ne karmolna olyan nagyon….vagy ha mégis karmolászni akar ,akkor …másokat…esetleg besegitek…
NA NEM BŐCSKÖDÖK TOVÁBB Kézcsók….leléptem…

Hunfalvy Délibáb:* írta...

Miért, a tiédről lelépett, Do-Mi? (S ha tudsz egy önzetlen könyvkiadót, ajánlj be, kérlek, még mielőtt nyugdíjaznak.)

Unknown írta...

Hát csak azt kell mondjam, hogy az oláh nyelvet nem beszélem, legfeljebb megértem (kicsit).

Do-Mi írta...

Az én térképemről nem...de az régi !
Ja...most csinálják az otombumbát, hogy úgy is maradjon...
...a kiadók sem hősök...

Hunfalvy Délibáb:* írta...

...
...
...
csak most?...
...

Unknown írta...

S mi ez a rejtjeles üzenetsor? Valamiről lemaradtam, vagy ismét MÁTRIX effektus van?

Do-Mi írta...

...egy időre abba kellett hagynijuk.
mert vót juropai otombizottság... meg fittyfene...most meg vót egy kis bummmm...s a ruszkik leadták a drótot a netten...hogy ne haljunk meg bután...mi kis ártatlanok.

Hunfalvy Délibáb:* írta...

Bombákról van szó, Xaba-királyfi, nem Mátrixról!
Meg arról, hogy vissza fog állni a régi monarchia - mondja a megfigyelő s figyelő, ruszki-barát Do-Mo két bummm-bummm között.

Do-Mi írta...

Neszeneked ! Ha kiváncsi valaki !

Atomfegyverek előállításával kísérleteznek Romániában?
Kitekintő / Transindex.ro
2009. február 26., csütörtök
R Ö V I D H Í R
Atomfegyverek előállításán dolgozhat Románia – állítja egy orosz on-line felületen megjelent cikk azok után, hogy hétfőn robbanás történt a bukaresti tudományos kutatóközpontban, amelynek során egy személy életét vesztette.
Az olvasók cikkeit közlő Forum.msk-án megjelent írás emlékeztet arra, hogy a '80-as évek végén az a hír járta, hogy Románia az atomenergia-előállító programjával párhuzamosan nukleáris fegyvergyártással is foglalkozik, amelyet 2000-re szeretne befejezni.
A Nemzetközi Atomenergia Ügynökség (NAÜ) 1992-ben tartott gyűlésén többek között arra is felszólították Bukarestet, hogy hagyjon fel a katonai célokra fordítandó nukleáris kísérletezéssel, a kutatáshoz használt eszközöket és berendezéseket pedig semmisítse meg. Az AEIA által 1994-ben végrehajtott ellenőrzés eredményei szerint Románia eleget tett a felszólításnak.
Az ellenőrzés után Románia ismét foglalkozhatott atomenergiai kutatással és nehézvíz előállításával. Ugyanakkor Kanadából, illetve az Egyesült Államokból üzemanyagot is vásárolhatott a cernavodai atomreaktor számára – áll a Forum.msk tudósításában.

Do-Mi írta...

"...mondja a megfigyelő s figyelő, ruszki-barát Do-Mo két bummm-bummm között..."
Nó... erre már fel se veszem a keszttyűt...passz

s@só írta...

Hű meg nahát tisztelt(vad)asszony!
Eléggé bonyolult világlátások ezek itt előttem szólva... Al Capone jó szobortéma lenne, meg is érdemelné nagyon a szoborbaöntést. Anno míg ténykedett de sokan szerették volna szoborrá önteni:)) Nos én csak a lovasszoborhoz szólnék egyet. Al Capone akár magyar (esetleg dák) akár talján lovon? Fordon igen.
Sok nála híresebb történelmi lovas volt, mégsem lovon ábrázolják őket :))

Hunfalvy Délibáb:* írta...

Sasónak (szia!) igaza van , legyen Fordos az Al Capone szobor! Vagy Fiatos inkább? Esetleg Daciás? Menő mostanság a frankofón Trabant.
Szerintem Do-Mi-nak is tetszene ez az ötlet, mert szeretném, ha felvenné a kesztyűt, amit le sem ejtettem. De kérném, internacionálés lapnak ne adjunk itt teret (személyes okokból sem).
Egyébként is: Bukarest messze van (maradjon is ott, ahun van). Fuuujjj.

Do-Mi írta...

A transindex.ro nem internacionalista,hanem kozmopolita…legalábbis az a része amelyikre utal. Gépelje valaki be a google-ba hogy ADATBANK… ott katt a könyvekre (jobbra) és olvashatja a “Tismaneanu jelentést” ,Bottonit,Gazda Ferit ,Viski Ferit (mélyen vallásosoknak ! ),Dávid Gyulát (1956…) .. stb És akkor lelohadnak a kedélyek...ez is a transindex.ro –n van …. És még egy kis “bolsevizmus”…olvastam a nyilvánosság elé került KGB doszárokat is… jaj de “vörösek” (pl.: Katyin…ez a legmegrázóbb !) Ne tessék olvasni mert : “internacionalista”,”vörös” meg “ruszki”…meg havas tájakon tébláboló “fittyfene” ! Majd hülye leszek “nemtudni” és “elmenni” struccosdit játszani…a homokozóba ! Mert úgy “ildomos” ! …kettesek szerint . Mert egyesek szerint még a Monarchiát is vissza akarom állitani, ráadásul bummm-bummmal ….Biztos Habsburg trabanttankokkal. Nahát ,jópofa… Hammm,Hammm... .Kézcsók.
u.i.: (nem mintha nem lenne jó,jókicsit megreformálva…ahogyan irja egy K-val kezdődő nevü cseh pasi ! …dehát én maradok az erőviszonyok realitásánál…ezért nem is vagyok monarchista ! )

Hunfalvy Délibáb:* írta...
Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.
Hunfalvy Délibáb:* írta...

Herceg!
Nem akarná felfedni magát, mert én nem tudok, nem szeretek arctalan emberekkel beszélgetni. A stílusából úgyis hamarosan rájövök, ki maga (szerintem igyekszik is, hogy rájöjjek, de ne féljen, nem fogom elárulni a kilétét, nem fogom feladni).

Másfelől pedig: csúnyán félreértett. Én nem azt mondtam, hogy nem olvassuk a ruszkikat, én csak azt mondtam, hogy nem szeretjük a regényekbeli ruszki valóságot (akkor már inkább jöjjenek a frankok meg a britek, Hugo, Dickens stb.). Érzi a különbséget? Érzi, ebben biztos vagyok, Ön okos ember.
(Azzal sem értek egyet, hogy az oroszok jobb prózaírók, mint mi. Muzikális köcsögjeik talán ismertebbek, elismertebbek a mieinknél, de nem biztos, hisz nekünk is van egy Lisztünk, egy Bartókunk, egy Kodályunk (vagy több) stb.)

És nem azt mondtam, hogy Ön vissza akarja állítani a monarchiát. Mást mondtam, olvassa el újra, ha nem hiszi. Legyen világos, én nem vagyok monarchista, elsősorban azért nem, mert tisztában vagyok azzal, mennyibe kerülne az országnak a restaurált királyság. Sajnos, mi már nem tudnánk eltartani Habsburgékat, csak ha elsvédesednénk.
De komcsi sem vagyok, ezért nem szimpatizálom a szocialista ideológiát nyomató, a megtépázott identitásunknak, tönkrevert állapotunknak csak ártó, se füle, se farka internetes portálokat, lapokat. Bocs. Nem érthetünk egyet mindenben.

De miért is nem indít, kedves Do-Mi-ka, egy önálló blogot, ha ennyi sok szíp mondanivalója vagyon?

Végül arra kérlek, legyél egy picit kedvesebb hozzám. Köszönöm!