„Hullacsarnok ez, ahol se meghalni, se föltámadni nem tudnak a hullák”
(Ady: Nagy lopások bűne)

A brigád, amely imád:

2009. február 16., hétfő

"Nemzeti gyász"

Nem csodálom, hogy az évek során Magyarország elveszítette nemes jelzőit, és ma már csupán egy rongyos kis cipőtörlő, amelybe minden jöttment beledörzsöli a mocskát. Magyarország az, aminek hiszi s vallja magát.

Legutóbb a Cosma-ügy kapcsán csinált hülyét magából, mégpedig azzal, hogy még a példásnál is példásabb megbánást tanúsított a jószomszédoknak hitt ravasz kárörvendőink felé. Az immár több mint egy hete tartó gyásszal ugyanis a magyar diplomácia semmi mást nem ért el, csupán azt, hogy a sorstársaknak tekintett felek a seggükkel röhögnek rajtunk. No meg azt, hogy most már azok is gyűlölik a cigányokat, akik eddig megtűrték őket. Pedig hát a magyarságunkat, a történelmünket, a múltunkat, a jelenünket és a jövőnket nem a cigányok lopták, lopják el tőlünk. Nekünk nem a vagyonunk a lelkünk.

A kocsmában kezdődött és végződött, rendkívüli óvatossággal és körültekintéssel kezelt Cosma-ügynek persze lehetnek politikai vetületei is, ám a rejtett mozgatóerők sajnos nem az erdélyi autonómia kivívásával állnak összefüggésben. Nem azt célozzák, hogy a feltúrbózott magyar-román barátság megszülje végre önrendelkezési jogainkat, meg a többit, eloszlassa az irányunkba táplált, gerjesztett előítéleteket, feloldja a gyarmatósítók ellenünk elkövetett (amúgy szinte már jóvátehetetlen) bűneit. Állami szinten inkább az orosz-ukrán-román gázvezeték és az újonnan szerzett olajmező a ludas a dologban. Mert egyes, jól pozícionált pernahajderek azt hiszik, nekünk mindig függnünk kell valakitől, egy felsőbbnek minősített taknyos mitugrásztól, folyton kompromisszumokat kell kötnünk és csúnyán meg kell alázkodnunk. Mintha a vérünkben lenne a meghunyászkodás. Turáni átok-e ez is, vagy mi?

Persze a gyilkosságnak nem kellett volna megtörténnie, de a szerencsétlenül járt Cosmának sem kellett volna egy harmadrangú késdobálóban italozgatnia hajnalig. Mert a sportoló – mint olyan – állítólag példakép. Elméletileg épp annyira, mint az ötvenhatos forradalmár, a tömegsírba vetett, hősiességéért, eszméiért agyonlőtt 16 éves srác, akiért már egy gyertyát sem vagyunk képesek tisztességesen, tiszteletteljesen meggyújtani az évforduló napján. Gyakorlatilag tehát azok előtt nem hajtunk fejet, akikre felnézhetünk. Akikre van, miért felnéznünk. A negyvennyolcasokra sajnáljuk az időt, a Mohácsnál elesettekre a pénzt, a honfoglalók és utódaik, a hagyományaik mellett kitartók és a józanul gondolkodó első keresztények áldozatvállalása pedig már túl távolinak és mókásnak tűnik, az országalapítás szereplőire ezért már nem is emlékezünk. Megvetjük őket.

Doberdónál pedig emeljenek kápolnát a taljánok, Trianonnál a gallok és az angolszászok.

Mi majd a veszprémi sportcsarnoknál fogunk szégyenkopjafát állítani önmagunk lejáratására, s kokárdás díszőrséget rendelni az alvilági bandák közti duhajkodások, leszámolások színhelyére, mert számunkra ezt jelenti igazi hazafinak lenni. Az efféle, népbutító, álszent nemzeti megnyilvánulásokra nem sajnáljuk sem az időnket, sem a pénzünket, sem a „történelmi” emlékezetet, de még a magyar állampolgárságot sem, ha véletlenül személyes jellege is van a cécónak.

A Duna budapesti szakaszánál „elejtett” francia diáklány sírjára vajon miért nem kell tömegesen vinnünk a virágot?

Tán nem éri meg?



MINDEN JOG FENNTARTVA.

32 megjegyzés:

s@só írta...

Sok mindenben, sőt egy kivétellel mindenben egyetértek Veled. Az egy a cigánykérdés. Én nem vagyok fajgyűlölő egyáltalán, sőt! Az emberek ott, a legvégén, mind egyformák lesznek. De addig?
Csak az a bajom a cigányokkal, (kevés kivétellel közülük), hogy egyre gátlástalanabbul lopják a múltamat, az országomat, a történelmemet. Elég lenne, ha csak a választott politikusaink tennék meg...
Enikő! Küldenék Neked egy a
" Az Európai Parlament Információs Hivatala kiadott egy "Európa ma és
holnap" című nagyalakú, igényes kivitelű brosúráról" szóló értekezést. Nagyon idevágó a bejegyzésedhez. Keress meg e - mailban, ha gondolod, hogy elolvasnád.
üdv: sasó

s@só írta...
Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.
Hunfalvy Délibáb:* írta...

Érdekel, persze, meg foglak keresni.
De: csak ők? Tudod, én a románjainkra jobban haragszom.

s@só írta...

Igazából én csak hallom - látom azt, amit Te és Ti ott megéltek. Meg olvasom és emlékezem. Emlékezem a nagyszüleimre, akik '39 -ben otthagyták "valamiért" Erdélyt, a szülőföldjüket Marosújvárt, Székelykocsárdot, és eljöttek "messze idegenbe", egy, az új hazába. Talán jól tették, talán nem. Nem tudom eldönteni sokszor, főleg mostanság, hogy két éve végre "hazajutottam gyökérkeresni". És láttam 1700km -t az Óhazámból.És nem akarom már keresni tovább azokat a gyökereket, mert nincsenek. Nagyapa kitépte rendesen.

Hunfalvy Délibáb:* írta...

Van még egy sorstársad a blogcsapatban, Agmand, csak hogy térben ő közelebb van az óhazához, sőt, itt is született. Szerintem eleitek csak jót akartak és tettek nektek.
Érdekelne viszont, miként viszonyulnak hozzátok a pannónok, amikor megtudják, mifélék a kitépett gyökereitek.

sat. írta...

Kedves Enikő!
Mint nőnek, föltételezem, sokkal teljesb képed van a manipulált divatról, mint nekem bamba marslakónak. Gondolod, hogy egy év múlva is a mai cuccot fogják még nyomni, mikor a má' nem hoz semmit és senkit a konyhára, mer' megjelent az új? Ebbe' adok Néköd föltétlen igazat. Hiányoznak a távlatok s a tartós célok és értékek a piszkos rongyos gyarmativá tett magyar politikából. Pedig nekünk is lennének alapító atyáink és reformátoraink, nagyformátumú, magukat ugyan föláldozó, de évszázadokra kiható Jézusaink s Gandhijaink és hosszú évekig sikeres személyiségeink is. A Bálint-nap meg a cigánykérdés zajgásának elültével, ha nem akarunk mindenképp belenyugodni, hogy azt a magyarság verme fölött húzták el, az ő szellemüket kén' élesztni, ébren tartni. S ha az a francia lyány vagy tót paraszt a mi nagy céljainkért áldozta magát, általuk is közelebb hozni az övéiket hozzánk, eszményink magasb szintjére emelni őket. Szóval, kedves kollegína, mik is azok az értékek, célok és eszmények, amik fölülmúlnak egy már-már rendszeressé manipulált véletlent?

Unknown írta...

A pannonok nem hozzám viszonyulnak, hanem én viszonyulok hozzájuk. Vagyis én már elég régen élek itt, hogy ne viszonyuljanak, legfeljebb csodálkoznak. No, de hozzátok miként viszonyulnak, az a fő kérdés.
Édesapám több mint tíz éve szervezi Orosházán az un. Magyarság tábort. Egy hét erdélyi délvidéki, felvidéki és kárpát-aljai gyerekeknek. Kirándulások, meg egy kis helytörténészkedés, és ilyesmi. Hangsúlyozom, a tábor neve: MAGYARSÁG TÁBOR!!! Ennek ellenére igen gyakori, hogy a helybéli jámbor polgárok megkérdezik: Akkor a jövő héten jönnek a román gyerekek? Hát ennyit a pannonok többségének hazafiságáról, történelmi ismeretéről stb... stb... Persze a dologhoz hozzá tartozik az is, hogy oktatásunkból a politika sikeresen száműzte a valós ismereteket, mert ha erről szólni mersz, akkor fasiszta, rasszista, antiszemita leszel igen hamar.

s@só írta...

Igen Agmand, olvasom. Hogy mit szólnak a pannónok? Milyen pannónok? Itt ahol én élek, ezen az ősrégi bányászvidéken (1782 óta az) nincs is pannón. Mindenféle keverék népek lakják e földet. Svábok, bunyevácok, sokácok, horvátok, és ezek nagyfokú keveredése az magoriokkal. Sok "otthonról újkori idetelepült" magyar, és jó pár székely lak errefelé. Aztán rengeteg cigány van, és egyre több. És sajnos nem jó fajtájúak, oláhok és kolompárok, a legrosszabbak.
Ezek mint viszonyulnak ha megtudják a gyökereimet? Ezek ne szóljanak semmit inkább, nekem magyarnak :))

Hunfalvy Délibáb:* írta...

Ne nevezze magát bamba marslakónak, mert megharagszom, hisz Önbe akkora intellligencia szorul, hogy sosem tudok válaszolni a kérdéseire (ha egyáltalán követni tudom az eszmefuttatását, a kombinációit).
Mivel hivatásszerűen még nem kellett megoldást találnom a nemzet égető kérdéseire, csak azt vagyok képes megmondani, melyek az én magasztos eszményeim, egoista céljaim.
Kösz.

Hunfalvy Délibáb:* írta...

Kedves Agmándfy, miután örömömre s örömünkre végre kidugtad kis kobakodat a csempekályhás meleg szobácskádból, áruld el, ki s mikor mert téged lerasszistázni?
Egyébként gratula, kitartás a táborhoz, nem számít, ki mit kifogásol (több mosolyt kérek tőled).

Hunfalvy Délibáb:* írta...

Szóval, s@só, még nem kaptál ki tőlük? Akkor nem is nagy a baj :))).

Hunfalvy Délibáb:* írta...

PHJ, melyik "legfőbb" problémára gondolsz?

Hunfalvy Délibáb:* írta...
Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.
sat. írta...

Kedves Enikő!
A jó, ha tisztába' vagy a saját magasztos eszményiddel s egoista céljaiddal, de én úgy veszem észre: nemcsak a Tieid azok, mások értékinek védelmibe' is irkálsz Te, nemcsa' a szűk sajátjaid miatt. Mintha az enyimek is hasonlók lennének. Jó, nem muszaj leírni, ha nem akarod, csak súgd vagy sziszegd továbbra is a sorok közt, míg egyszer majd a hegyek meg síkok is azt fogják zengni. /Akkor köll ám majd csak igazán vigyázni, nehogy hamis legyen az a visszhang.

Drága Agmándffy!
A'szem, Néköd se köll újfent az orrodra kötni, mit bizta tudsz, hogy mit szokás tenni, ha elbolondított ostobák habzanak a bátrak merésire, de azér' leírom, mer' e nem a Te jegyzetelőd, hogy Neköd kén', s Kedves Vendéglátónk a méltó dicséretetekbe' mögfeledkeze rúla: fordíts hátat azon primitív habzószájúknak, rázd le sarudról az uccájuk porát s menj tovább utadon, végezd tovább a dolgod, ahogy eddig. S ha megakadályoznák? - kérdezheted.
Nem vagy Te okosb, hogy kikerüld üket, az akadályuk? - kérdem vissza

s@só írta...

Kikapni ezektől? Én bebetonozott TÜKE vagyok itt. Jó sok éve, majd félévszázada, hogy annyira ismernek már, hogy eszébe sem jutna senkinek. No és persze én sem kötekedek semmiféle nációval.(Bár nemrég elsétáltatott egy enyhén füstös pár cuccomat - vele azért kicsit - na, muszályból)
Aztán a nagyapám sem volt egy semmi! Eléggé konok jóember vót, erősen védte a magyarságát, jó fajta vér csörgedezett benne is:))))

Hunfalvy Délibáb:* írta...

Igen, édös kis "környezetvédőim", lesznek még kérdéseim, asszem...

Unknown írta...

No, hát köszönöm a biztatást az kitartáshoz, merthogy jelenleg ez az egy reményünk.
Kedves Enikő! Mosolyom az vagyon bőven,egész hétvégén is csak mosolyogtam.
A jámbor neoliberális pannonok szoktak olykor rasszistázni, meg hasonló, de ezt nem tartom komoly dolognak, mint ahogyan őket sem tartom komoly embernek.
s@so barátomnak igaza van! Valóban mogeri országot idegenek lakják, de a legnagyobb baj az, hogy idegen szívűek. Mert a legnagyobb baj az idegen szívűség, lásd országunk "nagyjait". Egyszer már utaltam arra, Enikő blogjában valamelyik bejegyzésemben, hogy sajnos nékünk már csak hazánk van,de nincs országunk.
Persze az is valami, hogy mi így a "virtuális ismeretlenségben" egymásra találunk, és beszélünk. Talán ez is lehet valami?

Hunfalvy Délibáb:* írta...

Először is sat.-hoz.
Egész éjjel azon gondolkodtam, mi az, amit nem mondok ki, csak sejtetek, de nem jöttem rá. Arra sem, mire kívánt figyelmeztetni a visszhangokkal. Ha fölvilágosítana, megköszönném.

Agmándffy bejögyzésihez:
Engem is lerománoztak már, nem is egyszer (rosszul esett), mégpedig Erdélyben (még rosszabbul esett), ahol úgy tudják: Temesváron már nem élnek magyarok. Talán igazuk van... (Talán igazuk van?)

s@so!, tényleg nem létezik megoldás - szociálisan vagy másféleképpen - a megnevelésükre, felemelésükre? Ha olyan okosak vagyunk, mér nem találunk (kérdöm én mindig magamtól is)?

sat. írta...

a tanítók inkább megnehezítik a jó diákok dolgát azzal, hogy bogarat ültetnek a fejökbe' s hagyják őket rágódni rajt (kisb képzavarral szólva). a jó diákok így sokszor többre rájönnek, mint mit a tanító akar el is tud képzelni. ne akard hát, kérlek egyelőre, hogy könnyítsek az éjszakai nyugalmadon. maj', ha esetleg látnám, hogy sehogy se boldogulsz, kapsz megint egy bogarat - szeretettel kíván minden jóut
Tibi

sat. írta...

én a sok lecsehezésink + tótozásink után má' azt, üket is vállalom. - + a cigányságunk is.
pénzelnetek nem muszaj, a neveléstek, fölemeléstek boldogan veszem
- de az is csa' sorsközösségbe', egymást vállalásba hat.
ha a nagy okosságunk miatt előbb nem, maj' ha még jobban benne leszünk a verembe, annak is eljön az ideje

Hunfalvy Délibáb:* írta...

A csehekkel csínyán, kérlek, megboldogult rendös nagyapám félig pém volt, de jó magyarnak tartotta magát és németül beszélte az "anyanyelvét".

s@só írta...

Nos még mindég nem írt ide az a levél a Bánságból (vagy Baranya van messzire?) a cím: saso63@gmail.com.
Válaszok: köszönöm Farkasnak, hogy így szólt rólam, jól esett. Örömmel fedeztem fel benne Alföldön élő, kissé rokongondolkodómat.
Enikőnek: megoldás a felemelésükre? Ha Te, nagyon nem akarsz valamit, hagyod magad csak meggyőzni, szép szóval, sőt "hájjal kenegetve"? Mer én biza nem! Csak ha tűzzel - vassal! Akkor aztán nagyon!
Hát valami ilyesmi kéne, mondom én aki EU konform gondolkodással bírok (képzeld el mit mondanék, ha jobban szélső lennék?:)))

Hunfalvy Délibáb:* írta...

EUkonform? Van ilyesmi is?

s@só írta...

khmmmm! ....ez finom, légszerű, modern megfogalmazása volt egyfajta sajátos gondolkodásmódnak (enyemének)

Unknown írta...

s@só-nak: ja meg a FarkasAgmand@gmail.com Csak ezt mindég elfelejtem. Vagy nem is itt kérdezted a mail-címemet? Különben Baranyához is van némi kötődésim, ha más nem , hogy ott voltam "vitéz" az pécsi laktanyában hajdanán, s igen sok bányász bajtárssal védtük vóna az hazát, ha arra kaptunk vóna parancsot, de akkoriban a "cuclizmust" védelmeztük az gaz imperialisták ellenében. Azért néhány hajdanvolt hölgyismerősömre jó szívvel gondolok, mármint Pécs városának lányai közül.
Enikő! A románozás nyilván fájó lehet. Nékem még nem mondták, talán azért mert nem is beszélem ezt a nyelvet. Ám nékem az is igen rosszul esik, mikor mogeri véreimre mondják, hogy oláh, vagy tót, vagy micsodi, s mondják azok, kik lelkükben már idegen szívűek.

Hunfalvy Délibáb:* írta...

Mester! Kösz. a címet, már régóta vártam. Küldöm is a nyelvleckét. :)))

s@sónak: megkaptam, Isten fizesse.

Rendes fickók vagytok ti.

sat. írta...

Kedves Enikő!
a pém kifejezést nem értem, örülnék, ha megmagyaráznád. Kösz.
Igen, száz éve még a csehek túlnyomó részi németül beszélt, akarcsak a tótoké magyariul. mára viszont nem hajlandó egyikük se úgy. az említett népeket tekintik a legfőbb ellenségiknek, kiktül a legszívesebben megszabadulnának valami mód, mer' valós ok nélkül is tőlük vannak a leginkább bétojva, mer' rossz a lelkiösméretük velük szembe' - ezér' a nagy agressijó. mi mög szelíden fordítgatjuk orcáink.
S ejnye-bejnye, nem javítál ki, pedig rosszat írtam: a verembe' csak a jobbak fognak egymásra találni, a rosszak ott is pusztítni fogják üket, ha a jók nem fognak öszve s védekeznek velük szembe'. de vigyázat: a támadónak általába' előnyi van.
Nem ártna jobban figyelni.
Minden jóut - nyugodalmas jóu éjt!

Hunfalvy Délibáb:* írta...

Tibor, te mint tót földi nem hallottál a pémekről? Akkor mondom németül: böhmök, Bohémország, Boemia, az osztrák-magyar királyság hajdani dél-cseh autonóm tartományának lakói, akiket a germánok folyton bé akartak kebelezni.

Én sem értem még mindig jótanácsid, de gondolkodom, gondolkodom rajta, míg nem röpíted felém újabb bogaradat.

És kérdem: nyelvileg a cseh megérti a szlovákot (s fordítva)?

Hunfalvy Délibáb:* írta...

Sasó mondta:
"hejjde nagy igazságokat olvasok itt a bejegyzéseitekben.
Az a családom másik fele (aki nem az erdélyi vonal) az régen Steiner volt (a nagyapa meg elesett a Donnál - isten nyugtassa, édesapám sem ismerte, mert csak helyet cseréltek a földön). Na aztán az öreganyám egyidőtájt lakott Tótkomlóson. Tótok földje vót az. Kiskoromban sok nyarakon jártunk ott, a Tata, aki féllábú volt az első világháború óta, olyan szépen mondta a tótot, persze, mert nem is magyar volt :)
Ez a vérrel áztatott kis föld Trianont nyögte akkor, azóta is. Persze, hogy nincs országunk.Hazánk van. Az "aranyos szegelet" kis darabja..."

Hunfalvy Délibáb:* írta...

Tibor, bocs: tótföldi, nem tót földi. Ugye? Vagy?

sat. írta...

ha akarják, a böhmök + a tótok tökéletest +értik egymást, akarcsak az erdélyi + csonkaországbéli + fölvidéki magyarok. de a tótok sokszor nem akarják, a böhmöknek + könnyebb nélkülük, akarcsak a csonkamagyaroknak a elszakítottak nélkül - legalábbis ők úgy hiszik, s a hamis hit nem mozgat hegyeket, csak kerítéseket, korlátokat állít.
amögött én is csak lenni látszom, de igazándibul csak a képzeletedbe' létezem. Te teremtettel mög Magad Magadnak.
másoknak senki se vagyok /magyar logikai bukferenc a dupla tagadás.
Sziep álmokat s minden jóut kívánok
stb.

sat. írta...

és se tótföldi, se tót földi nem vagyok. ez olyan, mintha Rád azt mondják a csonkák, hogy román, cigány stb.
én is csak eltótosodóföldi s nem eltótosodó földnélküli vagyok.
ha úgy tetszik senki.
mer' az új gyarmattartó urak is tagadják az önazonosságunk, + mint tudjuk a szegény ostoba csonkamagyarok többsége is +tagada bennünket. de ha hiszünk benne, jönnek ők még a mi uccánkba, s akkor adhatunk nekik egy kis kenyeret a magunkébul