„Hullacsarnok ez, ahol se meghalni, se föltámadni nem tudnak a hullák”
(Ady: Nagy lopások bűne)

A brigád, amely imád:

2010. július 18., vasárnap

Díjak és ugratók. Díjugratók



 2010. július 17., Jászberény

Jászberényben való féléves tartózkodásom óta tegnap vettem részt az első olyan rendezvényen, amelyről azt mondhatom, szép volt, és elegáns, amelyen mindent a helyén találtam. A XV. Electrolux Díjugrató Lovasverseny szervezői nem váratták meg (azaz verték át) sem a résztvevőket, sem a civil érdeklődőket, a vetélkedő nem csúszott sem órákat, sem perceket, tényleg a sportszerűség, a fegyelmezettség jellemezte. Csupán a tűző nap okozott fejfájást, de ha belegondolunk, a Tour de France pályája felé sem építenek napellenzőt, aki kíváncsi a „futamra”, annak el kell viselnie az ultraibolyákat és a hőséget, saját felelősségére vállalnia kell a következményeket. Szóval aki egy ilyen szabadtéri kupán nem óhajt gutaütést kapni a kánikulától, az intézkedjen időben, hogy a természet nyári kicsapongásai miatt ne érje bántódás. Így tettünk most mi is, tökfedővel védtük meg koponyánkat az ártalmas sugaraktól, mindeközben testünk többi része rendesen leégett, de megérte, a versenyszámok közti bemutatót nem hagyhattuk ki. Gyönyörű volt, határozottan örülök, hogy ott lehettem.
 

Sajnos azonban sokan nem ültünk a lelátón, a helyiek java része ugyanis a közeli strandon mutogatta magát, a maradék pedig kavargatásra adta a fejét. Tudniillik két főzőverseny is zajlott a városban. Az egyik klikk a Margit-szigetet tette tönkre a néptől immár távoltarthatatlan csiricsáré muzsikaszóra, a másik bagázs a lovaskultúrát űzők szomszédságában izgult, hisz nem babra ment a játék: óriási nyeremények forogtak kockán (?). A főnyereményt, a közönség-díjat azonban senki sem vitte el. Nem, mert ki sem osztották. A gulyást ugyanis úgy sikerült ismét megkeverniük bizonyos személyeknek, hogy a bográcsok tartalmához az éhes szurkolók még véletlenül se férjenek hozzá.
S ez már nem az első eset, hogy sikertelenül próbálkozunk megkóstolni az itteni magyar ételeket. A múlt héten az Érparti Fesztiválon is megforgatták egyesek a fakanalat, de csak kizárólag a maguk részére, hisz a torna szereplői ott sem voltak hajlandók megvendégelni a bámészkodókat. Számos falunapon és össznemzeti ünnepségen jártam már, ám még sehol sem találkoztam azzal az eljárással, amelynek során a szakácsok paravánok mögé rejtőzve gyűszűnyi edényeknek (avagy miniadagoknak) gyújtanak alá, majd zárt körű rendezvényről papolva elkergetik a vásárolni szándékozó korgó gyomrú ínyencet.
Ennyit a helyi konyhai hagyományokról, konyhaművészetről. Az állatbarátokról és a mohókról. A sport jótékony és a bajnokságok kiábrándító hatásairól.

 (...)

Ja: a lovas esemény után, délután fél öt magasságában, abban reménykedve, hogy az ebédidő elmúltával végre megízlelhetjük a berényiek főztjét, újból felkerestük a Margit-szigetieket, ám ők már pakoltak. Nyáron, szombaton, szép időben. Hát kitől, mitől félnek ezek az emberek? Kitől, mi elől bújdosnak? Hová rohannak állandóan?

2 megjegyzés:

lancelotbeka írta...

Nem semmi..én Hódmezővásárhelyi vagyok,szent György napján szokott lenni a híres juhászverseny és állattenyésztési napok,na ott aztán megszámolhatatlan sok bográcsban rotyog a sok alföldi jó parasztétel,elérhető áron,nagy adagok,sőt,a nap végén pedig ha marad a bográcsokban,azt jelképes összegért mérik már akkor...

Hunfalvy Délibáb:* írta...

Igen, tudok róla. A délalföldiek sokkal nyitottabbak és barátságosabbak. El kell arra a versenyre látogatnom egyszer.
Köszi!