„Hullacsarnok ez, ahol se meghalni, se föltámadni nem tudnak a hullák”
(Ady: Nagy lopások bűne)

A brigád, amely imád:

2010. szeptember 17., péntek

Budavár, Pécel, Fáj, Lovasberény

A Kulturális Örökség Napjai és a Műemlékek Nemzeti Gondnokságának épületei

A lovasberényi Cziráky-kastély főhomlokzata felújítás előtt


Budavári de la Motte, Beer Palota – a Nemzeti Gondnokság székháza

Budavár ékszerdoboza: a barokk családi palota belső tereit csak a kulturális örökség napjain tekintheti meg a nagyközönség, mivel az épületben intézményünk irodái találhatók. A szobák elbűvölő díszítőfestései mellett a látogatót beavatjuk a barokk-kori mindennapok rejtelmeibe, s a Műemlékek Nemzeti Gondnoksága által végzett munka kulisszatitkaiba.

A program helyszíne ezúttal új látogatható térrel bővül.

Időpont: A palotát CSAK VASÁRNAP, 2010. szeptember 19-én nyitjuk meg! Az érdeklődőket 10.00-18.00 óra között várjuk, tárlatvezetés minden egész órában kezdődik, az utolsó csoport 17.00 órakor indul.

Cím: 1014 Budapest, Dísz tér 15.


Pécel, Ráday-kastély

A Mayerhoffer András és János tervei alapján felhúzott barokk kastélyt I. Ráday Pál és fia, I. Ráday Gedeon építette. Ráday Pál Rákóczi Ferenc titkos kancelláriájának volt a vezetője, fia, Ráday Gedeon pedig a nemzeti művelődésnek áldozta életét, a kastélyban például híres könyvtárat hozott létre. Az épület belső tereiben ő festette a görög és római mitológia jeleneteit idéző, páratlan látványt nyújtó falképeket. A kastély a 18. század tudósainak és jeles íróinak volt a találkozóhelye.

Az utóbbi évek művészeti rendezvényei a „péceli Parnasszus” fénykorát igyekeznek felidézni, így az idén nyíló új kiállítás-sorozat is, amelynek második megnyitóját a Kulturális Örökség Napjaira időzítettük

A könyvtártól a konyháig – képek a Ráday-család mindennapjaiból II.: irodalmi hölgyszalon és udvari képes szoba

címmel.

A májusban megújult barokk konyha, téka és dolgozószoba megtekintése mellett a látogatók most bepillantást nyerhetnek a Ráday-család hölgytagjainak mindennapjaiba, és megismerkedhetnek a 18. század művelt asszonyainak szalonjaiban zajló népművelő tevékenységgel.

A szombati nap részletes programja:

11.00-13.00: barokk történeti játszóház a Nemzeti Múzeum munkatársainak közreműködésével.

15.00-16.00: kiállításmegnyitó.

16.00-20.30: jelmezes tárlatvezetések félóránként, az utolsó csoport 20 órakor indul.

A programok ingyenesek! Tárlatvezetést félóránként tartunk, az utolsó csoport 20 órakor indul.!

Cím: 2119 Pécel, Kálvin tér 1.


Fáj, Fáy-kastély

A Fáy család kastélya az 1750-es években épült barokk stílusban. Az ingatlan egy közel 2 hektáros lejtős területen fekszik. 1840 körül átépítették, Marco Casagrande ekkor készítette a díszterem híres domborműveit. A felújított homlokzatú klasszicista lelkű remekmű korhűen berendezett, falfestményekkel díszített termeivel várja a vendégeket.

Időpont: MINDKÉT NAPON, azaz szeptember 18-án és 19-én is megtekinthető. Tárlatvezetést 10.00-18.00 óra között tartunk.

Cím: 3865 Fáj, Bolt u. 1.


Lovasberény, Cziráky-kastély

A magyarországi klasszicista kastélyépítészet egyik legelegánsabb épülete volt, amelyet országos hírű kastélypark vett körül. A műemlékegyüttes ékszerdoboza a ma is álló kis kápolna, amelynek konzervált barokk freskóit valószínűleg Dorffmeister István festette.

Az ingatlanegyüttes felújítás előtti állapotában is képes felidézni a főúri otthon hajdani eleganciáját, és így számos visszatérő vendég kedvence. Műemlék-ismereti szempontból az sem elhanyagolható, hogy a kastély jelenlegi formája lehetőséget ad a történeti épületszerkezetek, építési technikák vizuális bemutatására.

Megtekinthető az épület földszintje és a kápolna.

Időpont: 2010. szeptember 18-án 11.00-17.00 óra között.

Tárlatvezetést 11.00 órától félóránként tartunk, az utolsó csoportot 16.30-kor indítjuk.

Az Örökmozgó-Mozi-Múzeum keretében a Kulturális Örökség Napjainak lovasberényi rendezvénye egy belépődíjas beltéri alternatív programmal is kiegészül: régi magyar filmek vetítésével a kastély egykori pompáját, a korabeli főúri életmódot igyekszünk felidézni. Az eseményen történő részvétel előzetes bejelentkezéssel lehetséges.

Időpont: 14.00-18.00 óra között.

Cím: 8093 Lovasberény, Vörösmarty utca


(a Műemlékek Nemzeti Gondnoksága közleménye alapján)