„Hullacsarnok ez, ahol se meghalni, se föltámadni nem tudnak a hullák”
(Ady: Nagy lopások bűne)

A brigád, amely imád:

2010. szeptember 8., szerda

Czirjék-kúria: elpusztult, vagy nem pusztult el?


Ezúttal a Szakmai Egyesület Műemlékeinkért kéri a segítségüket. Ime a felhívásuk, levelük:

Lovas történelem...

2008-ban, a Balsorsú Műemlékeinkért bálon a zoltáni Czirjék-kúria kapuzata nyerte a bevételt. Úgy hirdették, hogy maga a kúria elpusztult.
A Szakmai Egyesület Műemlékeinkért is támogatta a felújítást, és feltettük honlapunkra a korteshadjárat szórólapjának szövegét, mely szó szerint ez volt:
Háromszék az udvarházak földje. Az 1711-ben épült zoltáni Czirjék-kúria jellegzetesen háromszéki kisnemesi barokk kapuzatán egykor duplasoros galambbúg hirdette a szabad lófői világ büszkeségét, a kiskapu felett pedig a népmeséket idéző háromkaréjos oromzat köszöntötte a belépőt.
A kúria mára elpusztult, de a kapu még dacol az idővel, hogy a régi hadviselő székelyek szívósságával hirdesse a múltat.
Ám jött egy értesítés:

seres8xx@yahoo.com (seres balint, 2010. 07. 29. 15:02):
Tévedés! A Czirjék-kúria nem pusztult el! Amit lebontottak, az zsellérház volt. A kúria ma is megvan. Lásd:
http://www.3szek.ro/load/cikk/31026/%C3%81ll%20m%C3%A9g%20a%20Czirj%C3%A9k-udvarh%C3%A1z%20%28M%C5%B1eml%C3%A9keink%29.
Bizony gyakran előfordul az emberrel, hogy nem látja a fától az erdőt, vagy a kaputól a kúriát.
Zoltán falu nevezetessége a Czirjék-udvarház barokk kapuja. Sokáig volt pusztuló udvarházaink jelképe a romos állapotában is impozáns szerkezet, míg végre, mondhatni az utolsó pillanatban, sort kerítettek a helyreállítására.
Itt az a vicces helyzet állt elő, hogy a Czirjék/Czerjék-udvarházról a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal honlapján azt olvashatjuk, hogy 1711-ben épült, majd az 1950-es évek elején lebontották, kapuzata viszont mostani állapotában is Háromszék egyik legszebb barokk kapuépítménye.
A minap, amikor a faluban egy régi házat nézegettem, arra járt az árkosi származású tanító néni, és megemlítette, hogy van egy másik régi ingatlan, amelynek gerendáján felirat látható.
Miután megtekintettük az 1832-ben épült Benkő-Zágoni-udvarházat, elvitt egy 88 éves asszonyhoz, akinek otthonába belépve nem hittem a szememnek... A mennyezeten gyönyörűen faragott rozettás gerendák, az egyiken az építtetők neve (Czerjék Ferencz és Jankó Ilonna), s az építés dátuma: 1711...
Hogy ki és mikor terjesztette el a rémhírt, hogy lebontották a Czerjék-udvarházat, nem tudom. Tény viszont, hogy ha kissé átalakítva is, de még áll. A kaputól távolabbra eső ház tetőszerkezetét az 1950-es években kicserélték, a korábbi zsúpfedelet cserépre váltották. Ekkor alakíthatták át a tornácát is. Különösen aktuális lenne műemléki nyilvántartásba venni az ingatlant, mivel nemsokára kapuavató ünnepség lesz.
Seres Bálint

Ki tudja, kihez kell fordulni, hogy nézzen utána, mi az igazság? Mert ha ez így igaz, akkor ez egy nagyon jó hír, nemde? Vagy az egész csupán tévedés? Így vagy úgy, de a SzEM fel szeretné tüntetni a honlapján, mi igaz a hírből, és mi nem!
Üdvözlettel: Özvegy Györgyi (gyozvegy@gmail.com)

SzEM link:
http://www.szem.eoldal.hu/cikkek/az-egyesulet-altal-eddig-tamogatott-muemlekek-rovid-bemutatasa/czirjekkuria

2 megjegyzés:

Tulipan írta...

Seres Balint vagyok, es szivesen segitenek, ha igenylik.
A Czirjek udvarhazra veletlenul bukkantam ra. Megmutattam Varaljai Rekanak, aki a kapu felujitasat kezdemenyezte, szemelyesen is meggyozodott arrol, hogy az a haz valoban az a haz amirol sokan ugy hittek, hogy le van bontva.
Valamikor az udvarhaz es a kapu egyazon birtokon epult. De kesobb ezt a birtokot feldaraboltak es jelenleg a kapu egy olyan teleknek a bejarata, amin nincs epulet.
(A falubeliek allitasa szerint nemreg meg az egesz hajdani birtokot orgonabokrok vettek korbe.)
Ez vezethetett a tevedeshez.

Tisztelettel Seres Balint

Hunfalvy Délibáb:* írta...

Tisztelt Seres úr!
A lényeg, hogy tisztázódott. Persze ez még nem ad okot az ünneplésre, hisz jobb lenne ennél jobb híreket hallani.
Köszönjük.