„Hullacsarnok ez, ahol se meghalni, se föltámadni nem tudnak a hullák”
(Ady: Nagy lopások bűne)

A brigád, amely imád:

2013. november 15., péntek

A Hunfalvy utcában épített magának villát, nem véletlenül. A Klösz-jelenség


Klösz György és neje
Klösz (Klöss) György 1867-ben, a Pest szívének számító Hatvani (ma Kossuth Lajos) utca 1. szám alatt nyitotta meg fényképészeti, majd később nyomdai műintézetét. A Ferenciek templomára támaszkodó egyemeletes kis épület így annak a felbecsülhetetlen értékű munkának lett a főhadiszállása, amely Pest-Buda történetének talán legizgalmasabb szakaszát örökítette meg. 


Klösz és segédei ugyanis hatalmas fotómasinával járták a várost, hogy fényérzékeny anyagra rögzítsék a régi és új házsorokat, a pesti utcák életét.   

 Metróépítők az Andrássyn
Kevésbé ismeretes viszont, hogy a munka dandárja az 1880-as esztendők végén, GERLÓCZY Károly polgármester megtisztelő megbízása nyomán következett el, amiként mára az is kiveszett a közösségi emlékezetből, hogy a Klösz-archívum java az OFFset-nyomdából – a Klösz-cég jogutódjától – a Gerlóczy-utódok nagyszívű adományozási kedvének köszönhetően jutott állami tulajdonba. 
 Kíváncsiskodók a Hal téren
A fotóhagyaték kezelése egyébként igen alapos hozzáértést igényel, hisz a képek zöme 16–36 cm-es (eredeti) üveglemezre készült.

A Gizella (ma Vörösmarty tér) a Haas-palotával

Nincsenek megjegyzések: