„Hullacsarnok ez, ahol se meghalni, se föltámadni nem tudnak a hullák”
(Ady: Nagy lopások bűne)

A brigád, amely imád:

2013. november 24., vasárnap

Egy belga konfesszió Szolnokról

Többször találkoztam Szolnokon görög kereskedőkkel; utazásaim ideje alatt ez volt az első eset, hogy kevés görög nyelvtudásomnak hasznát vehettem. Találtam e kalmárok közt egyet, ki okos, szellemes és tapasztalt ember volt, Szalonikiből érkezett. Ő is azt vallotta, hogy a Szentlélek az Atyától és a Fiútól származik. Örömmel olvastam nála katekizmusukat, az Orthodoxa confessie catholicae et apostelicae Ecclesiae orientalis címűt,* mit Breslauban nyomtak 1751-ben, ezen kívül más műveket is.
Feller abbé


A belga jezsuita atya, Francois-Xavier de Feller 1767 tavaszán járt Szolnokon. Utazási élményeiről szóló könyvét halála után adták ki Itinéraire, ou Voyages de Mr. l'Abbé deFeller en diverses parties de l'Europe: en Hongrie, en Transylvanie, en Esclavonie, en Boheme, en Pologne, en Italie, en Suisse, en Allemagne, en France, en Hollande, aux Pays-Bas, au Pays de Liège címmel.** 
Az általa is említett görögök szolnoki kápolnájának fundamentuma állítólag a volt kereskedelmi felső iskola, a jelenlegi Közgazdasági Technikum tornatermének falai alatt rejtőzik, ám ottléte ma már nem igazán van hatással senkire.

*A könyv címét hibásan közli. Lásd itt.
  Részletek a publikációból ezen az oldalon olvashatók.

**Az atya meglátásai Magyarországról és Erdélyről (többek között). Vagyis: a kiadvány.

Nincsenek megjegyzések: