„Hullacsarnok ez, ahol se meghalni, se föltámadni nem tudnak a hullák”
(Ady: Nagy lopások bűne)

A brigád, amely imád:

2009. február 28., szombat

Szavoyaié az első magyar sör


T-schÖröm, avagy a bajor Corvin
címkék: Temesvár, tschör, tradíció, történelem, tökély, tudástár, turizmus, tánc, trákok, törökök, törpék, tzigánytábor, titkok, tévedés, tabula rasa...
Söröm, a T, maga a tökély. Vérpezsdítő történelmi igazságtételeknek és mámoros nemzeti felhorkanásoknak kiapadhatatlan forrása ő, záloga a forradalmi szellem fellángolásának és erősítője a friss hazafias indulatoknak. De alfája s omegája a pörgő, tartalmas hétköznapoknak is, előidézője a pillanatnyi, múló, megbocsátó feledésnek. Erotikus, akár a forró vérű szüzek, bársonyos, akár a birsalmasajt ízű bor, amelynek nem kell cégér. A legjobb tulajdonsága talán mégis az, hogy magyar: ő az első magyar sör „Erdélyben”, őse, felmenője az ex-magyar felségterületen előállított „román” söröknek. Ez persze egyben azt is jelenti, hogy a legrégebbi Romániában. Igen, a maiban. Mert hol volt még az ezerhétszázas évek elején ez a országnak nevezett zsibvásár! Na hol?
Van azonban néhány harmadrangú helytörténész, akik szerint mi tudjuk rosszul, mi ferdítünk és csúsztatunk, mert eme bánsági üzem eredetének a bizonytalansága épp annyira bizonyos és kétségbevonhatatlan, mint a román nép kialakulása s a genezis kacifántos elmélete. Ezzel persze azt sugallják, hogy könnyen előfordulhat, román ember alapította. Mivel azonban ezt a blődséget még ők is szégyellik hivatalosan felvállalni, a nyilvánosság előtt azt hangoztatják: csakis a felszabadító, főzdeépítő francia Szavoyai Eugénért meg az osztrák katonák sörimádatáért kezeskednek, a korábbi eseményekért, szereplőkért nem.
De mi lenne, ha Szavoyai Jencit történetesen Losonczynak hívták volna?
Nos, külföldi szállóvendégeink álláspontja egyáltalán nem meglepő, hisz egyetlen olyan tény létezik ebben az államalakulat-szerűségben, amelyet betonba öntöttek: ez pedig nem egyéb, minthogy itt magyar világ sosem létezett. Számukra az sem mérvadó, hogy az osztrák bakák szomját eleinte három pressburgi, azaz pozsonyi zsidó oltotta, merthogy ők is német nevet viseltek és német nyelvterületről érkeztek a Bánságba, amiért a füllentős latin utókor sváboknak könyvelte el őket (gondolom, forgolódnak ezért szegények eleget a sírjukban – Pozsonnyal együtt).
Aztán következik az általunk már jól ismert kétszáz esztendős űr a létesítmény históriáját megörökítő, tárgyaló s értelmező modern jegyzetekben és számítógépes adatbázisokban, leszámítva a 18. századi Filip Bauert és az 1872. évi pénzügyi válságot legyőző Alex Bayert, akikre a már említett nemzetiségi érvek miatt íróink egyelőre még büszkén emlékeznek, emlékeztetnek. A semmiről sem tudósító fejezeteket végül egy mindent (de főként a magyar okmányokat és megvalósításokat) megsemmisítő tűzvész zárja le, egészen véletlenül 1890-ben, amit feltételezhetően csak 1920-ban sikerült eloltaniuk az illetékes lánglovagoknak: ez a baleset az egyetlen ugyanis, amely a maga hamiskás modorában megmagyarázhatja a történet sok-sok fekete foltját. Jó, hogy 1882-ben rövid időre még feltűnik egy Deutsch Ignác, ám származása miatt vele sem nagyon tudnak, mit kezdeni a gyarmati rendszer ideológusai. Nem beszélve Cselről és fiairól az ezerkilencázharmincas években: idegen hangzású nevük okán ők aztán tényleg kakukktojásnak minősülnek az oláh-germán babakirályságban. Letagadhatatlan egykori jelenlétüket manapság a regáti koronás fők megrendeléseinek hangsúlyozásával ellensúlyozzák a paranoiás tollforgatók, nem számolva azzal, hogy Hohenzollernék azért itták a temesvárit, mert térben közelebbit, ízlésben megfelelőbbet nem találtak. Talán ebből kifolyólag nevezték akkoriban Corvinnak a T-t, nem pedig Hunyadinak. Pedig mily gyönyörűen mutatott volna sörünk címkéjén a felirat: Hunyadi, a bajor sör...
És ha már címkézünk, akkor címkézzünk alaposan: ha ezt az üvegen feltüntetett papírazonosítót nagyítóval áttanulmányozzuk, az 1718-as évszám mellett néhány róvásjelet is meglelünk, így Ferencz József császár és király portréjának társaságában a gyártás helyszínét magyarul, az európai uniós csillagok helyett pedig a nedű által besöpört birodalmi díjak, érmék rajzát: az 1855. évi budapestit, az 1890. és 1891. évi aradit, majd az 1908. évi temesvárit (hejj, be szép idők is voltak azok!). Ennyit az okmányokat állítólag hamuvá s füstté tevő 1890. évi tűzvész tragikus kimeneteléről...
Hát ezekért a fordulatokért, fintorokért, titkokként felfogott valóságokért szeretjük mi oly nagyon, de nagyon ezt a multikulturális itókát. Azért a rengeteg égi áldásért, amit őseink beléfőztek az évszázadok alatt, de kedveljük készítőinek dicséretéért és dicsőségéért is, no meg az újabban hozzá ragadt temérdek mocsári zagyvaság cáfolatáért. Imádjuk annyira, hogy leitatásunkhoz nem kell nekünk fémből elkészíttetni a világ legnagyobb söröskorsóját, tisztánlátásunkhoz a földgolyóbis legnagyobb utcai lámpáját, és nem kellene május 9-én, Európa Napján világrekordot döntögetni általunk a csillagos ég alatt, csárdás helyett keringőt járatni velünk rác muzsikaszóra. Nekünk elég a múltunk, elég, ha tudjuk: milyenek voltunk. Hogy itt voltunk, itt vagyunk.

U. i.
A hármas Guinness-rekordra törő ötletgazda szerint az impozáns korsót azért fémből kell megformázni, mert 1718-ban a törökverő felszabadítók – vagyis eleink – ónból készült, fedeles korsókból itták a sört. Szép tőle, hogy elismeri, köszönjük. A világítótest felállítására tett javaslata úgyszintén ómagyarországi eseménnyel indokolható: az elektromos energiával működtetett utcai fényszórókat ugyanis Temesváron helyezték először működésbe Európában, 1884. november 12-én, a kiegyezés után, a diktátum előtt (ez az időpontállapot viszont számára már nem releváns). A megakeringőre pedig azért kerít majd sort a város központi terein és sétálóutcáin, mert a Béga-parti szeméttelepet újabban Kis Bécsnek becézik felsőbb körökben. Az adott körülmények miatt azonban azt hiszem, jobban tennék az uraságok, ha a saját néptáncukat, a hórát járnák el a hazájukból magukkal hozott hulladékkupacokon.

MINDEN JOG FENNTARTVA.

12 megjegyzés:

s@só írta...

Hát durrbele! Imádom az ilyesmit olvasni, azt meg inni, mert sörissza vagyok. Bebizonyíthatom?

Do-Mi írta...

Kedves Hercegnő!
-Nem akarná felfedni magát, mert én nem tudok, nem szeretek arctalan emberekkel beszélgetni. (senki sem arctalan,legfeljebb mi nem ismerjük az arcát…a valódit s a pókert )
-A stílusából úgyis hamarosan rájövök, ki maga ( Abbú nem ! )
-szerintem igyekszik is, hogy rájöjjek, ( ááá…nem…de egy jó hecker…)
-de ne féljen, nem fogom elárulni a kilétét, nem fogom feladni (nem szorulnak rá a fiúk… rég feketelistás vagyok ! …de Ön is Hercegnő,legalábbis mióta bloggol…)
-Másfelől pedig: csúnyán félreértett….”Meg arról, hogy vissza fog állni a régi monarchia - mondja a megfigyelő s figyelő, ruszki-barát Do-Mo két bummm-bummm között.”
(…csipőből megfigyelő…csipőből ruszkibarát….csipőből vissssszautasitom !!! )
-Ön okos ember.( Itt is bebizonyitottam,hogy nem annyira amennyire szeretném ! )
-Azzal sem értek egyet, hogy az oroszok jobb prózaírók…(Maradjunk inkább a nyelvünk miatt kristálykoporsóba zárt magyar liránál !...)
-És nem azt mondtam, hogy Ön vissza akarja állítani a monarchiát. ( Na.Na )
-Legyen világos, én nem vagyok monarchista, …De komcsi sem vagyok, ( Ez már igen !!! Ez szép ,bátor kiállás ! Ma már divat is !) ezért nem szimpatizálom a szocialista ideológiát nyomató (kézcsókom,de a transindexen szélsőliberális szöveget nyomnak,azok a fiatalok akiknek az apuciik komcsi szöveget nyomtak nekünk az “átkosban” !),
-Nem érthetünk egyet mindenben. (Úgy is akarják …)
-Végül arra kérlek, legyél egy picit kedvesebb velem. Köszönöm! (Helyénvaló-
Kiengesztelésképpen küldök valamit valahonnan )
„ És mert hazudtak,lenéztük öket. Ők gyűlöltek minket mert nagy gondolkodoik beoltották öket a doppingnacionalizmus és a doppingsovinizmus virusával...és mert mi lenéztük öket. És mert ebböl a felállásból nincs kiút félek,hogy ők mindig gyűlölni fognak minket amig csak leszünk... és nem azért mert vannak,vagy mert gyűlölnek minket, hanem azért mert hazudnak, mi mindig le fogjuk őket nézni amig csak leszünk. Örökmozgó !””

Hunfalvy Délibáb:* írta...

Be, be, s@sóka.

S igyál te is, Do-Mi-ka, inkább egy pofa temesvárit, jobban jársz vele, mint a nekem való különös "udvarlásoddal".

Do-Mi írta...

Tiltakozom ! Én Csikit iszom !... de azért az az idézet kicsit idevág...

Hunfalvy Délibáb:* írta...

Ja, s közben megír egy-egy cikkecskét? A temesvári jobb múzsának, de csináljon, amit akar.
Ja: s egyáltalán nem zavar, hogy ők gyűlölnek. Hát kik ők, Do-Mi-ka?

Hunfalvy Délibáb:* írta...

Agmand engedelmével kölcsönvettem Do-Mi sorait, aki úgy beszél hozzám és rólam (azaz pletykál...), hogy én ott sem vagyok (ja: a mi falainknak nincsenek fülei).
Szóval Do-Minak is rossz éjszakája volt, mert ezeket írta volt Agmand jegyzetelőjébe:

"A JÓ tégla az a tégla amelyikről fel sem lehet tételezni,hogy tégla ! Nincs olyan hely ahol ne lennének jelen !
G.K.E.: Manipulálni azért kell mert nem lehet megmondani az igazat.Aki leir egy folyamatot úgy,ahogy az a valóságban van,az nem manipulál,az nem manipulátor !
Tényleg tégla vagy ? A ki téglája?
Mert ha a miénk akkor OK ! Bandákból áll a világ,mióta világ!"

Bocs, de e kérdésre hogyan válaszoljak, ha azt nem tudom, ki az a "mi", vagyis, ki az a ti. Apropó: tudja valaki a barátaim közzül, kik ők?
És hogy jönnek ide a bandák? Miféle bandák? Tudtommal én egyik bandának sem vagyok a tagja.

Do-Mi írta...

2009. február 18. 14:16
“Tégla vagyok. “
“Még csak ennyit, bár még nem néztem meg a filmet:
mit gondolsz, azok, akik manipulátorokkal, világkormánnyal meg egyéb szépségekkel riogatnak, olyanok, mint a templomajtó, s nem azért ijesztgetik a népet, mert valójában ők is manipulátorok (vagy ők az igazi sz_rkeverők)? “
Ezeket nem én irtam oda ! Erről a kijelentésről és az itt felvetett “álláspont”-ról engedtem meg magamnak egy félmosólyt. Semmi személyes ! Semmi pletyó ! Gondolatra,gondolat! Ennyicske.
Nem akarok én itt “észt osztogatni!”…meg máshol sem…de,hogy Yda-rol se feledkezzünk meg “fáradt,szomorú a lépésünk…mi biztosan messziről jövünk” … gondolom azért vagyunk mindég lépéshátrányban…már aki !
“Bandákból áll a világ,mióta világ!” Csak Székely János egyik gondolatát próbáltam parafrazálni…kicsit népi hangvétellel,hogy tompitsam az élét !...meg bagattelizáljam egy kicsit a helyzet komolyságát.
Na most elszomorodtam Hercegnő ! Ellenbandába megyek át ! (Vagy már ott vagyok ?) ezentúl nem Temesvári-t …hanem Csiki-t iszom….

Hunfalvy Délibáb:* írta...
Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.
Hunfalvy Délibáb:* írta...

Eddig is ott volt, eddig is csíkit ivott, mint mondta, Herceg. Én is elszomorodtam. De megyek, és iszok egy temesvárit.

Do-Mi írta...

Egészségünkre !...kocc !...kocc !...Éljen a lokálpatriotizmus.
Az ellenbandát TÖRLI A MODERÁTOR, marad a "más bandába!", amiről azért azt is tudni kell,mint ahogy tudja is...,hogy "rokonbanda"... "lelkirokonbanda"...
De,hogy komolyak is legyünk : Nézem a TV-ben a filmet. Az amerikai elitcsapat aranypofájú fenegyerekét elküldik a Kaukázusba, hogy segitsen valamiféle mohamedán helyi gurunak harcolni a Szovjetet elnyomók ellen.Harc..szerelem...miegymás,a kaukázusi tájak hátterével... szóval minden a megszokott... Már szinte altatott izgi helyett a film,mikor felkaptam a fejem ... a guru beszélget az aranypofájúval :
Guru : Mond,a Te főnökeid is ilyenek mint ezek a szovjetek ?
Aranypofájú (vigyorogva!) : Nem ! Sokkal udvariasabbak !
Én is vigyorogtam.Megszerettem őket

Hunfalvy Délibáb:* írta...

Édes. Én is.

Do-Mi írta...

Végre egyetértünk !
Erre úgy elkapott a lelkesedés mint Yossariant mikor az anabaptista pap meglátogatta a korházban...és elhatároztam,hogy küldök egy kis humort...mert amig nevetni tudunk addig ...addig nem győzhet le senki...

válság...

Ha valakinek problémája lenne a jelenlegi pénzügyi válság megértésével, a következő sorok segíthetnek:

1. Valamikor régen, egy indiai kis faluban egy ember bejelentette a falusiaknak, hogy majmokat vásárol fel, darabját 10$-ért.

2. A falusiak tudták, hogy a környéken sok a majom, elmentek hát az erdőbe összefogdosni őket.

3. Az emberünk majmok ezreit vásárolta fel, mindegyikért kifizette a beígért 10$-t. Ahogy a majmok fogyni kezdtek az erdőben, a falusiak abbahagyták az összefogdosásukat. Erre az ember bejelentette, hogy 20$-t ad egy majomért. A falusiak fellelkesültek és újra elmentek majmokat fogni.

4. A majmok csakhamar még jobban megfogyatkoztak, a falusiak hazatértek. Az ember 25$-ra emelte az átvételi árat, de már így is nagyon nehéz volt majmot fogni.

5. Erre a férfi közölte, hogy 50$-t ad egy majomért, de sürgősen el kell utaznia egy kis időre, addig egy helyettese fogja őt képviselni, aki a nevében átveszi a majmokat.

6. Amikor elutazott, a helyettese azt mondta a falusiaknak: "Nézzétek ezt a sok majmot a ketrecekben, amit a főnököm vett tőletek. Eladom nektek darabját 35$-ert, és amikor az emberünk visszatér, eladhatjátok neki 50$-ért."

7. A falusiak összeszedték minden megtakarított pénzüket, és megvették az összes majmot.

8. Ezután a falusiak soha többet nem látták sem az embert, sem a képviselőjét, csak a rengeteg majom mászkált megint a környéken, úgy, mint azelőtt.

Isten hozott a Wall Streeten...