„Hullacsarnok ez, ahol se meghalni, se föltámadni nem tudnak a hullák”
(Ady: Nagy lopások bűne)

A brigád, amely imád:

2009. október 19., hétfő

Kelet-Magyarország is elkel (= kell)? Sorvadó közösségeink III.

fotó: National Geographic


“Két ország között, ha nincsenek jogi és politikai akadályok, általában kitűnően működnek az üzleti kapcsolatok, ugyanis az üzlet nem ismer sem határokat, sem politikát. Az üzlet egyvalamit ismer, és azt profitnak hívják. Amennyiben mind a két fél megtalálja a közös üzletben a profitot, akkor a kapcsolat működni fog, bármilyen politikai rendszer van, vagy bármilyen a jogszabályozás, amíg természetesen ezek nem akadályozzák a gazdasági folyamatokat.

Konzulként van egy nagy álmom. Azt szeretném, ha erősödne a román jelenlét Kelet-Magyarországon. Ugyanis nagyon sok magyar befektető érkezett a Bánságba, és én szeretném, ha néhány sikeres román üzletember Magyarországon fektetne be. Ez erősítené a bizalmat, és ha a kölcsönös bizalom erősödik, annak nagyon gyors és kézzelfogható gazdasági hatásai lehetnek” – nyilatkozta néhány héttel korábban a Krónikának Magyarország temesvári tiszteletbeli konzulja. S bár én se nem érzem, se nem tapasztalom a közismert üzletember és diplomata által emlegetett erőteljes magyarországi befektetői réteg áldásos jelenlétét, tevékenységét szeretett szülővárosomban és a megyében, tiszteletben tartom a riporter kérdésére válaszoló úriember meggyőződését. Jóllehet mint több generációs helybeli polgár elsősorban azt várnám el a csonka anyaország eme pozíciójába került emberétől, hogy mindenekelőtt az én érdekeimet, a mi érdekeinket képviselje, ne a másét, másokét. Na de hát, mint elhangzott, a business, amihez nekem a hamuban sült töpörtyűs, kolbászos, pirospaprikás pogácsa imádatán kívül semmi közöm és gőzöm, nem ismer határokat. Szóval nem kell a Mezőségre s Csíkszeredára utaznom ahhoz, hogy sorvadó magyar közösségeket lássak. Elég, ha körülnézek Makón és környékén.

És hogy hol bujkál az a bizonyos 25 ezer magyar ajkú temesvári testvérem, akikről még a statisztikai hivatalban is tudnak? Hát nem tudom. Talán Kelet-Magyarországon? Ők lennének az úgynevezett román befektetők? Ó, be jó is lenne (25 ezer magyar ajkú temesvári román befektető Kelet-Magyarországon)! De képzeljék el ezt fordított előjelekkel.

Egyébként már figyelmeztettek, ne nagyon izgágáskodjak, ne merjem magyarokkal megvásároltatni, sem pedig megmenteni a sunyi maffiózóktól Klapka György temesvári szülőházát, mert bajaim származhatnak belőle. Sőt, ötleteket se osztogassak ilyen téren, hisz van abból mindenkinek bőven – határon innen, no meg túl. Érdekes, mert én ennek a határtalan eszmedömpingnek sem érzékelem az előnyeit, csupán a hátrányait. Mint például azt, hogy a minap, miközben nézegettem a Klapka-táblát díszítő koszorúkat és lobogókat, majdnem agyoncsapott egy, az épületből kivált, majd földre zuhant ablaktábla-töredék. Hanyagság, gondtalanság, közömbösség, pofátlanság. Úgyhogy ha még egyszer elegánsan rám telefonálnak bizonyos funkcionáriusok, akiket személyesen ugyan nem ismerek, ám akiket beosztásuknál fogva mélyen tisztelek, és elegánsan jelzik, ne dugjam bele az orromat olyan ügyekbe, amelyekhez nem értek, ismét határtalan kedvességgel fogom elszavalni: márpedig Klapka, Kós és a többi példakép még létező szülőházát, tárgyi, szellemi emlékét nem szabad hagynunk elveszni.

Egyebet nem tudok mondani, sajnálom.

16 megjegyzés:

sat. írta...

sajna, úgy látszik, má' nemcsak elnémulnak a magyarok, hanem meg is siketülnek, vakulnak, bénulnak stb. ha nem pénzrül, a saját jövedelmikrül, bevételikrül, nyereségikrül van szóu, hanem netán áldozni köll valamire. ők már nem is magyarok, csupán pénzimádók. ne várd egy fuldokló másra áldozzon.
de azér' köszönjük, mondd csak a magadét, hátha egyszer megindulnak legalább a kövek /- s maguk alá temetnek bennünket.

Hunfalvy Délibáb:* írta...

A buzik is n. ki tudnak borítani - de ez már az én személyes nyomorom, gondolom. Róluk majd máskor.

sat. írta...

szerencsétlenek s megtévesztettek
nem érdemes bosszankodni miattuk
s tán törődni se túlzottan velük, ha nem zavarnak kifejezetten vagy fosztnak meg másokat a lehetőségektül
minden jóut kívánva Néköd - Néktök
egy buzeráns :)

Do-Mi írta...

Ez a civilizációk spengleri végzete, az elpuhult kultúra demográfiai öngyilkosságot követ el, helyét a primitív, vitális szomszédok töltik be, eleinte beszivárogva, majd amikor elég erősnek érzik magukat, a volt gazdák aktív kiirtásába kezdve.
(Loptam Bobkó oldaláról... minthaénnemtuttamvóna)
Mit mind siránkozunk annyit a pusztulásunkon?
Egész Európa ebben a betegségben szenved...Csak még egyeseknek nem ért bele a keze a b..be és azt hiszi,hogy ő a nyerő...
Közös szép pusztulás...
Kell ennél felemelőbb ? Ha-ha.

Hunfalvy Délibáb:* írta...

Ki az a Bobkó? S mi nem siránkozunk, csak felhívjuk a figyelmet bizonyos tényekre.
Kösz a látogatástokat.

Do-Mi írta...

O.K.
nem sirunk...
tudósitunk...
tényfeltárunk...
Nevezze aminek akarja
csak ne hagyja abba!
Mert ha abbahagyja akkor én honnan tudom meg,hogy mi van a világnak eme táján ?

A Bobkó fiatal,jóképű,intelligens,
soknyelvenbeszélő,himnemű bloggerező...
(hogyafrancaderekát ennyijótulajdonságegyhelyben...
de ha én mondom akkóóó bizti ! )

sat. írta...

Bobkó Csaba egy északkelet-magyar-lengyel-sziléz realista katasztrófahirdető - az ő figyelmeztetésivel tén'leg érdemösb foglalkozni, semmint a nyavalygós buzikkal.
akinek ereje van, teremti a tényeket,
de csak akkor jóu, ha felelősen, alázattal, mer' ha nem, ránkszakad a tákolmánya.
Do-Mi, a jóu Isten +áldjon, ne gyere má' T'is - úgy mint rosszmagam - a vénasszonyos önsajnálattal. Légy inkább férfi és bízd az Úr kegyelmire Magad, magunk - azután, hogy minden Tőled telhetőt +tevél.
kösz tök s minden jóut X stb.

Do-Mi írta...

Te SAT ! Nálam nincs semmiféle "véasszonyos önsajnálat" !!!
Kikéremmagamnak !!!
Mind evickélek én ,vagyis Te szerinted megfogalmazva,teszem a magam dolgát,és örvendek ha más is evickél,azaz teszi a maga dolgát, de azt is tudom (elfogadom a más megfogalmazásában !),hogy :
"a kínai történelemről emlegetik, de elmondható az összes civilizációról, hogy annak alapritmusát szöges bakancsok csattogása adja a lépcsőkön felfelé, majd selyempapucsok csoszogása lefelé." (Szintén a Bobkó oldalárul...mert én ezt sokkal silányabban fogalmaznám... akkóóó meg minek ?)
Nézze meg aki akarja de aztán ne szidjanak engem :

Nyakunkon az Olajcsúcs - Vissza a Jövőbe

Bátorkodom felhivni a mélyentiszteltek figyelmét arra,hogy az én zseniális bevillantásom az előző bejegyzésemben csak annyi volt :
" egyeseknek nem ért bele a keze a b..be és azt hiszik,hogy ők a nyerők..."
Méltóztattam utalni itt a feltörekvő Szlovák,Román nagynacionalizmusra amelyik nem ismeri fel,hogy civilizációink együtt pusztulnak el...bocsánat, az övék két nappal később!
Gondolom,igy már megnyugtatóbb a számukra és felragyog előttük a kétnapos jövő...

Azért az a "Bobkó gyerek" (másokkal egyetemben !) reális adatokkal operál....

Sat: Mikor a Úr kegyelmére biztam magam találkoztam a kommonista békepapokkal...Hammmmm !
"DeazértvanIsten"
Légy Jó !!!
Legyetek Jók !!!

Hunfalvy Délibáb:* írta...

S melyik Bobkó oldala? Hun van?

sat. írta...

Kedves Enikő!

Már írta Do-Mi, tehát a neve s a +adott téma alapján is ki lehet keresni a kukliba' vagy más keresőbe' - az egyéb dolgait is, de itt a könnyebb út is /a címsorba béírandó s +nyitandó:)

http://olajcsucs.blogspot.com/


Tisztelt Do-Mi!

Elnézést kérek Tőled. Kicsit olyan érzésem volt az "Ez a civilizációk spengleri végzete ..." kezdetű megjegyzésed kapcsán, mintha - teljesen jogosan - T'is sajnálnád az épphogy újra visszakapnunk látszó elveszőt, mer' az jobb volt, mint az egyre jobban kirajzolódó s mindent megsemmisítéssel fenyegető eljövendő, ami most formálódik, de fikarcnyit se tér el az mindig is meglevőtől, leszámítva a globálisra duzzadó méretit és az összes élő számára halálos mélységit. /Sokan - velem együtt leginkább - még elég naivak, hogy reménykedjenek. Magamból indultam tehát ki. Mer' én sajnálom a szép és jó elemeit az elmúlónak, amik már tán soha többé nem térnek vissza az utódaink számára se. Aztán sokszor, amit Néked, de más barátimnak is, "itt-ott" nyilvános helyen ugratgatva írok, az magamnak, s tán másoknak is inkább szól, csak épp nekik nem, s Rád, a Te esetedre még kevésbé vonatkozik. Azaz közvetve, nem egyenesen a Néked írt választ használám föl, hogy magamban vagy másoknak tisztázzak valamit. Ez nem volt becsületes részemről. Ebben vétkeztem s megkövetlek. Még akkor is, ha föltételezhetőn mások tőlem sokkal jobban ismernek s tudják Rólad, hogyan álltál s állsz helyt, tehát az ő esetükben visszahull rám a hülyéskedő ugratásom.
Isten pedig csak akkor lép színre, ha elértük azt a végső határt - a gonoszságét vagy a jóságét, vagy egyszerűen az életünkét. Addig csak az ő szerepibe' tetszelgő kisistenek vannak, amit szeretnék, igyekszem elkerülni én is, de biztost hibázom ebben is.
Ha nem leszünk a tőlünk telhetőn maximálisan jók a pokolba vezető úton, akkor egyszerűen nem leszünk - az Istennek se többé kedvire, mulatságira, s még kevésbé az utódainknak támaszára vagy átkára méltók.
Igy, ehhöz adjon erőt, kitartást az Úr!
Minden jót kívánva Néktek, Tibi

sat. írta...

Do-Mi, az első béjeddzés allyán vannak vmi esetlenségök Néköd (http://sztandit.blogspot.com/
továbbra es minden jóut kívánva idvez
lettel
stb.

Do-Mi írta...

Látám,látám !!!
csak még mocorog bennem a gondolat...
meg az erkölcsi tartás...
márminthogy PC legyek vagy önmagam ?

sat. írta...

a politikailag korrek nagyrészt becstelen.
részes a pusztításba' - kk. /= konform kizsákmányoló - embert, jövőt, természetet.

Hunfalvy Délibáb:* írta...

? - kk. /= (időhiányban szenvedek, javasoljatok egy megoldást, kösz)

sat. írta...

én is önkizsákmányolást végzek mások érdekibe' - minimumra korlátozott fogyasztással, ambíciókkal, próbálok átmenni a kötelen a szakadék fölött a túlpartra /sic!) az innen-onnan fúvó szélbe' - a +győződésbe', hogy lesz e még sokkal rosszabb, elviselhetetlenebb is.
nekem úgy tűn', hogy nem nagyon köll Néköd tanácsolgatni. raboljak tán Néköd pízt? a segítne? akko' nem szenvednél?

Hunfalvy Délibáb:* írta...

Azt mondám, hogy időre van szükségem, nem pénzre, bár azt sem bánnám, ha utóbbiból is több lenne.