„Hullacsarnok ez, ahol se meghalni, se föltámadni nem tudnak a hullák”
(Ady: Nagy lopások bűne)

A brigád, amely imád:

2009. május 25., hétfő

Szellemkastély (+ AR burebisztás, dekebalos, géta-dák, dákó-római, azaz transsylvan felfedezései, filmes kalandozásai)

Napilapban olvastam, hogy fél éven belül elkészülnek a temesvári Hunyadi-kastély felújításával. Hát ez csodálatos! – állapítottam meg színlelt, kínos boldogsággal, mert a meggondolatlanul papírra vetett sorok bizony kérdéseket vetettek fel bennem. Tudom ugyanis, hogy ebből a populista bejelentésből, hősiesnek, önfeláldozónak álcázott önkormányzati elhatározásból sem lesz soha emlékezetes, előítéleteket felforgató történelmi esemény, helyi szinten biztosan nem, hisz a munkálatokban részt vevő felek ezúttal sem fogják felülmúlni összes eddigi teljesítményüket.

Méghogy fél év alatt! Ez roppantul rövid idő, főként, ha figyelembe vesszük, hogy az illető ingatlant már vagy tíz éve foltozgatják, de a „nemzetközi fontosságú projektbe” beavatott kőművesek és egyéb szakemberek hatalmas szorgalmának nem igazán van látszatja. Cégek és érdekek csapnak össze feltartózhatatlanul a romok fölött, amióta csak figyelemmel követem a jelenséget, amióta a 19. századi „cölöpvár” konszolidálása szóba került. Vajon ez a kispályás hatalmi csatározás jelentené Temesvár jelenkori ostromát? Mert ha igen, az ütközetnek – mint mindig, úgy most is – mi, a védtelenek leszünk a legfőbb vesztesei.

Ennek ismeretében csodálkozom, hogy a sorozatos átverések, nyilvánvaló hazudozások ellenére még mindig akadnak olyan tanult, iskolázott lokálpatrióták, akik bedőlnek az említettel azonos fajsúlyú kósza híreknek, és még hálát is adnak az „úrnak” becses jótéteményeiért. Viszonyítási támpontként jegyzem meg: a művészeti múzeumot befogadó úgy nevezett Barokk Palotát is már harminc éve renoválják, de még a feladat felével sem készültek el a vállalkozók. Mi több, a két és fél esztendeje, tehát mondhatnók a tegnap átadott és használatba vett épületszárnyban is akkora szarvashibákat ejtett a csapat, hogy a megrendelő halaszthatatlannak és feltétlenül szükségesnek minősítette a rendellenességek korrigálását, következésképp a tatarozásnak, törés-zúzásnak bizonyos helyiségekben, termekben a napokban újból nekiláttak. Hiszem azt, hogy ez sem véletlen. Hisz minden beavatkozás, maszatolás pénzalapok lehívásával, elköltésével és eltüntetésével jár(hat) – ha jól belegondolunk.

A dicső középkori Magyarországhoz, a hajdani királyság fővárosához, a törökverő Hunyadihoz és a székely Dózsa Györgyhöz közvetlenül kötődő erődítmény-maradvány körüli huzavona mindenesetre fölöttébb kétségbeejtő. Egyfelől azért, mert ez az egyetlen ilyen jellegű, alapjaiban Anjou-kori temesvári objektum, másfelől pedig azért, mert csupán egy a hasonló sorsra jutott, juttatott rengeteg erdélyi, partiumi és bánsági példa közül. Jele annak, miként igyekeznek elöljáróink törvényesen, hathatós segítségünk igénybevételével tönkretenni mindazt, ami évszázados, évezredes itteni jelenlétünket bizonyítja. Hisz a cölöpökre emelt, több ízben is átépített, szétbombázott, leégett ingatlant mára olyan állapotba sikerült hozniuk, hogy a legcsekélyebb földmozgás is porrá, hamuvá teheti. Sőt elpusztíthatja azt az értékes hagyatékot is, amelyet a látogató, az érintett és érdeklődő kutató már régóta nem láthat. Azokat a régészeti leleteket, okmányokat és relikviákat, amelyeket a kastély falai között dossziékban és dobozokban tárolnak, és amelyek ha odavesznek, akkor múltunk már csak egy hajdani kőépületről készült archív fénykép marad (ha marad) a leendő, valószínűleg zajos csinnadrattával megnyitandó gipszkartonmúzeumban.

FILM

16 megjegyzés:

Unknown írta...

Igazán jó ez a blog!
Károly
http://domonyi.addproductfree.com/

Hunfalvy Délibáb:* írta...

Köszönöm szépen.
Enikő

Altrev írta...

Kedves Enikő!
Találtam egy reklám filmet /letölthető és feltölthető / a címe Transilvania Live, ha érdekes akkor hivatkozz rá. Én azért nem tettem, mert a Te véleményed a fontos!
A film egy kicsit ellenpontozza azt miről írtál.
Üdv

Do-Mi írta...

Méé ?
...kéremszépen és megfelelő alázatossággal...
Ez nem politika ?
Ez "nőzés" ?
Bocsánat,"fiúzás" ?

Hogy a fene...
megint "diszkrimináltam"!
Pedig rajtam az EU parlament szeme!

Hunfalvy Délibáb:* írta...

Ó, Do-Mi, de hisz te jobban tudod, mint én, hogy a szex a lényege mindennek.

Hunfalvy Délibáb:* írta...

Témától függetlenül: tudja valaki, miként kerültem én fel néhány spanyol nyelvű bloglistákra?

Do-Mi írta...

Na ezt nem tudom megállni !

Mert ha a szex a lényege mindennek, akkor egyből megértem,hogy miért b@ogatnak minket úgy 90 év óta a kisantanti többségiek !
Nem azért mert útban vagyunk !
Nem ! Nem azért !
Azért mert élvezik !

Csak tán nem a Boliv titkosszolgálat figyeli ?
(téblábol arrafelé sok magyar,vagy magyarul tudó is.Azt is tudom,hogy figyelik az itteni magyar bloggokat
Nosztalgiáznak...szimpatikusak !
Ők is a mieink !)

Hunfalvy Délibáb:* írta...

Jó, de most mit tegyek ezekkel a latinokkal? Én nem kívánok részt venni sem a felszabadító hadseregükben, sem az ellen-hadseregükben. Még a miénkben sem, nemhogy az övékében. Imádom Spanyolországot, a flamencot, a poncsót, Dalít, Gaudít, de kb. ebben ki is merül az irányukba megnyilvánuló érdeklődésem.
Vajon most megértették, mit írtam?

sat. írta...

Enikő, munkát adsz az szegíny ottani magyaroknak. Tanuljanak csak embörséget azok is, kiknek közvetítnek, hátha megszállja üket az Szent Lélek, s máskor nem fognak rögtön mészárolni + vírózist kű'dni.

Do-Mi, nem ártna bészervezni nehány sicológiai kúrára + művtört s esztétikai kurzusra a bisex kisantantosokat, hogy javulna má' mög az ízlésük - legalábbis ami éngöm illet.

Do-Mi írta...

Kedves Enikő! Tisztelettel figyelmeztetem (nem mintha nem tudná!!),hogy ma már Latiumban sincsenek Latinok ! Vannak viszont különböző latin zsargont (francia meghatározás a francia nyelvre) beszélő népek-nemzetek . Differenciáltan irtam mert a román,olasz, spanyol, katalán, stb nemzetek a délamerikaiak meg népek!

Hátha beugrik egy dél ame-ban élő magyar s a képembe mászik...

Na :
ide jutottunk a Szellemkastélytól
...meg a Dákoktól,akik (egyes retrográd amatör történészek szerint) a Pártusoknak voltak a rokonai.Na meg a Latinoktól, ahová beszállt szaporitani az a Priosz és Hekabé ivadék Aeneász is miután otthagyta szeretőjét Didit (sic!) az afrikai partokon.S hogy asszony is legyen a szaporodáshoz loptak maguknak feleségeket a Szabinoktól
És mind mind latinok lettek !

Ez annyira megtetszett a Földközi tenger vidékén élő népeknek,hogy maradékaik ,miután az ordibáló légiók lemészárolták a lakosság egynegyedét s másik negyedét rabszolgának hurcolták,hogy nagy nagy előszeretettel el kezdte érezni,hogy az Ő ereiben is latin vér folydogál és Ő is a latinként szállt le a fáról,azaz latinnak teremtette a Mindenható.

Szóval,EZEK sem állnak jobban mint a rasszizmus ellen tüntető
tarkamagyarok...

Hogy komoly is legyek kijelentem:
A KÁRPÁT MEDENCÉBEN SOHA NEM VOLT RASSZIZMUS ! Aki mást mond az
FÁLREBESZÉL !!!
Kösz ha elolvassák a tirádának is beillő,kapásből összetákolt szösszenetemet ...

Na ja : Europába aztán visszahozta az ordibálást a NAPOLEON a nagy...
Azóta egyfolytában ordibálunk és gyilkolásszuk egymást...Jó böngészést (nem vitatkozom !)
Bocsánat "elhatárolodom! (ma ez a trend) mindenkitől aki másképp látja a dolgokat vagy esetleg sokkal többet tud mint énméltóságom

Sajnálom Hercegnő,de engem mindig inspirál és igy beleszaladok...
Tehát:nem én vagyok a hibás...Kzcsk

Hunfalvy Délibáb:* írta...

Do-Mi, úgy gondolja, hogy Dél-Amerikában nincsenek nemzetek? És hogy itt nincs rasszizmus?

Do-Mi írta...

Teccik gondolni,hogy van Boliv nemzet,Csille nemzet,Venezuel nemzet...(Ezek államalakulatok!)
Szerintem ott semmivel sem alacsonyabb rendű (nem udvariaskodásból irom !!) de MÁS nemzetkonceptió érvényesül a nemzethez tartózás élményének megélésében mint mifelénk.
Nem akarom elővenni a zsebemből a sok zavaros Értelmező Szótárt...a nemzetről meg a nacionalizmusról (Ilyés Gy. is pedzett erről már valamit...) (Meg a Bibó Pisti is a keleteurópai nemzetállamok nyomoráról!) (Úgy,hogy kicsinek érzem magam !)
De lehet,hogy felvilágosit minket egy délamerikai benszülött ,vagy egy telepes, vagy...vagy...

A RASSZIZMUSRÓL majd pihentebben.. de fenntartom állitásomat !

Hunfalvy Délibáb:* írta...

Azt hiszem, Brazíliának és Argentínának is van már nemzete. Stb., szóval vannak ott még egy páran, akik haladtak a korral.

sat. írta...

1-et köll értsek Do-Mival, hogy a nemzetesdi, nácionalizmus, rasszizmus főkint tán (Latin-)Amérika vonatkozásába', de egyébkint es elég retrográd, a korral szemben haladó, ha van ilyesmirül értelmi beszélni, mégha netalántán itt-ott bolívkodnak, csílkednek stb. is ott a keverék spanyolok + tarka indiók (s itt nem a nemzetre, a hazafiságra vagy fajelméletre gondolok, még csak a gazdasági ellentétekre se; + a brazilok + argentinok közt ugyan elenyésző nyelvjárásbéli különbségök es vannak, de azér' a focin kívül nem nagyon irtják egymást - még annyira se tán mint a futbalháborúba' a nikaraguák + a salvádorok

Hunfalvy Délibáb:* írta...

N. aranyosak vagytok, de én ebből a beszélgetésből sajnos már nem értek semmit. Úgyhogy: passz.

sat. írta...

az értetlenség forrása: én magam.
a lényeg: a (magyar) nemzet pusztulóba'. a manipulált tömeg nő, a manipulátor .. - tekintsünk magunkba! mi értelme ennek?