„Hullacsarnok ez, ahol se meghalni, se föltámadni nem tudnak a hullák”
(Ady: Nagy lopások bűne)

A brigád, amely imád:

2011. január 7., péntek

Farsangi mámor. Carnival Dizziness

Hazakerült töredékek...


A Lost Films a berlini Deutsche Kinematek kezdeményezésére jött létre, azzal a céllal, hogy feldolgozza a részben elveszett (v. elveszettnek hitt) a filmeket. A megsemmisült alkotások adatbázisa jelenleg 3500 címet tartalmaz, de folyamatosan bővül. A vállalkozás lehetőséget nyújt azoknak a tekercseknek az azonosítására, amelyekről nem lehet tudni, hol, mikor és kik által készültek. Ezt kihasználva került fel a honlapra a Deutsche Kinematek gyűjteményében fennmaradt Garas Márton-filmtöredék, a Farsangi mámor néhány kockája.

Az 1921. évben rögzített képeken B. Marton Erzsi és Lenkeffy Ica, a produkció két női főszereplője, az egyik inzertkockán pedig egy név volt látható: a szakembereknek így sikerült beazonosítaniuk az alkotást. Ezt követően a szemelvényt megküldték Budapestre, s ezzel harminchatra emelkedett ama magyar némafilmeknek a száma, amelyekből néhány perces részletekkel rendelkezünk.

Az archívum kilátásba helyezte a Farsangi mámor 60 méter hosszú tűz- és robbanásveszélyes nitro-tekercse biztonsági másolatának elkészítését, hisz a kollekció 51 többé-kevésbé hiánytalan szalagja mellett természetesen a töredékek is nagy segítséget nyújtanak a magyar filmgyártás első, elfelejtett évtizedeinek rekonstruálásához.


A Jugoslovenska Kinoteka gyűjteménye is meglepetéssel szolgált: Belgrádban Mikszáth Kálmán Egy fiúnak a fele című elbeszélésének első magyar filmváltozatát találták meg. Eddig ugyanis csupán az az 1943-ban készült, Hamza D. Ákos által rendezett adaptáció szerepelt a nyilvántartásban, amely a Mikszáth novellának csupán az alapötletét vette át. Ettől eltérően a most előkerült, 1924-ben készült verzió az irodalmi mű hűséges követője, legalábbis ami a cselekményt illeti.

A Corvin filmgyár produkcióját Bolváry Géza rendezte, akinek magyar némafilmjei közül kizárólag ez az egy őrződött meg. A főszerepeket Mattyasovszky Ilona, Lukács Pál, Kompóthy Gyula, Hegedűs Tibor és két gyerekszínész, a Barry ikrek játszották.

A film virazsírozott horvát inzertes nitrokópiája már megérkezett a Magyar Filmarchívumba, idén fogják restaurálni.

Nincsenek megjegyzések: