„Hullacsarnok ez, ahol se meghalni, se föltámadni nem tudnak a hullák”
(Ady: Nagy lopások bűne)

A brigád, amely imád:

2011. december 11., vasárnap

Élet a gatyán kívül

Mozgalmas errefelé az élet. Csúcsidőben kb. annyian járnak az utcán, ahányan a fenti ábrán láthatók. Könnyű tehát itt toleránsnak lenni, könnyű jóban lenni a szomszéddal, könnyű fenntartani a közbiztonságot. Ha a rendőr kimegy a közútra, ezt látja:
Vagyis szép időben megnézheti a tükörben, jól áll-e rajta az uniformis, nem-e kötötte meg ferdén a nyakkendőjét. És hogy egyáltalán felvette-e az unikornisát. Pardon, az uniformisát.

Mert az a hír járja, hogy... Majd elmesélem kicsit később.
A Jászság ugyanis sosem a vendégszeretetéről volt híres (lehet, halkabban kéne írnom?). Persze egyébről sem, és ezt már Petőfi is megjegyezte, amikor állítólag megszállt itt Sismiséknál (nem-e esetleg Susman/n/éknál?), az erdődi Júlia töröknek aposztrofált rokonainál, és én inkább hiszek neki, a poétának, mint az utókornak. Elvégre miféle az a hely, ahol a nemzet koszorús költőjéről csak azt jegyezték meg, fel, be a naplóba, hogy levette a nadrágját, mert melege volt, és egy szál gatyában ült ki vasárnap a ház előtti lócára, megbotránkoztatva ezzel a templomba igyekvő makulátlan jász asszonyokat.
No sebaj, ha számukra Petőfi csak ekkora nyomot hagyott a kollektív emlékezetben és a magyar művelődéstörténetben, hát legyenek boldogok a benyomásukkal. Érdekes amúgy, mert azt viszont nem tudják, mikor járt itt, és hogy egyáltalán járt-e.
Meg is értem őket, mivel a bereteszelt ajtók mögött gyorsan elfelejti az ember az ilyesmit. Hisz van egyéb gondja. Például, hogy az egyetlen szórakozóhely, ahol magán kívül talán mással is találkozna, vasárnap így fest:
Pont.
Vagyis pont vasárnap van zárva, a hét egyetlen munkaszüneti napján. Ilyen körülmények között minek is dugják ki az orrukat az utcára?
Minek? Hisz az adventi vásárra is csak hálni jár a lélek – szintén vasárnap délután:
Vagy azért induljanak el bármerre is, hogy rádöbbenjenek, övék lett az ország legocsmányabb hídja?
Én elhiszem, hogy a manók mesebeli hidat akartak idevarázsolni. Hisz hol másutt babarózsaszín a híd, ha nem a mesékben? De akkor is, ilyet nem szabad csinálni, hisz– kérem szépen – ez nem mese, ez maga a valóság! Számolni kellett volna időben azzal, hogy a jó manóknak nincsen pálcájuk. Azaz varázspálcájuk.

És végezetül még egyszer el kell ismernem, a jász népnek igaza van abban, hogy nem mozdul. Üljön csak odahaza, zárja be hétszer maga mögött az ajtót, húzza le a redőnyöket is, mert ha fegyelmezetten ül a seggén, csücsül a tévé előtt és nézi a faktorokat, legalább arról sem vesz tudomást, hogy tőle két lépésre állították ki az ország legízléstelenebb adventi koszorúját.
Szerencsére tiszta jóínydulatból.

6 megjegyzés:

anyus írta...

Hát, sztem ezzel inkább ne nevezz be országimázsos pályázatra :)

Hunfalvy Délibáb:* írta...

Én nem. :) Majd másvalaki.

motymoty írta...

Azér taz ország legízléstelenebb adventi koszorúja kitüntetést ne siessük el. :)

Hunfalvy Délibáb:* írta...

Ez nekem is megfordult a fejemben.

ÉvaZsuzsanna írta...

Sétálj egy kicsit többet, hátha néha szépet is látsz...

Hunfalvy Délibáb:* írta...

Még többet? Így is egész nap csak sétálgatok és nézgelődök. :) Ez egyébként számomra egy/a nemszeretem hely (persze lehet, a közvetlen környezetem miatt alakult ki benne ez az érzés). Kezdettől fogva nem szerettem, és ha indulásból nem tetszik valami, sosem fog. Másfelől: a szépet mindenki látja, sőt, a csúnyát is a többség szépnek látja, vagy egyszerűen nem látják meg, nem vesz róla tudomást. Ezért kellenek a látók, azok az emberek, akik kinyitják a nemlátók, az alvók szemét. :) Mert amíg a nemlátók nem látják meg a rosszat, a csúnyát, addig nem is fognak javítani semmin. Minden marad a régiben.